Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bugás macskamenta - Nepete pannonica

2012.05.17
Bugás macskamenta (Nepeta pannonica) Nepeta pannonica

Magyar menta, így neveznek
az okos könyv hűs lapjain.

Ki tudja, tán Árpád maga
az is lehet, hozott ide:
csodaszarvas agancsáról
bukfenceztél a semmibe.

Hunok, száguldó mongol lovak
sörénye hozta a sztyeppék szelét
s ahol megállt a vad csapat
némán hullt le az aprócska mag
hogy új hazában, kapaszkodva
bátortalan rügyecskével
bölcsőt, otthont itt találjon.

Így választott a kis növény.
Honfoglalás, hét vezérrel.

/L.Sz.Zs./

Bugás macskamenta (Nepeta pannonica) 

bugas-macskamentakep_02.jpgEnnek a ritka gyógynövénynek a latin neve magyar eredetére utal. Bugás macskamentának is hívják. A furcsa név onnan ered, hogy a macskák nagyon kedvelik, ha nem védjük, a kertben nem marad meg sokáig. A patkányok viszont viszolyognak tőle, ezért gabonatáblák mellé gyakran telepítik. Franciaországban egyik fajtáját saláták ízesítésére használják. Gyógyhatása a virágos ágvéghajtásnak van, ezt gyűjtjük.

Levelei a mentáéhoz hasonlítanak, egyes tulajdonságai is, például fertőtlenítő és nyugtató hatása. Elsősorban meghűléses megbetegedésekre használjuk, megfázásra, torokfájásra. Ilyen esetekben napi két csészével is ihatunk belőle. Folyamatos fogyasztása a téli időszakban (heti 1-2 alkalommal) nagy mértékben segít kivédeni az influenzát és a megfázást. Oldja a lerakódott váladékot az orr-és homloküregben, a mellkasban. Rendkívül jó izzasztó hatása van. Csillapítja a köhögést.

Emésztési problémákra is ajánlott, görcsoldó hatását is ismerjük. Erdélyben székletlazításra isszák. Újabb felfedezés, hogy napi három csésze macskamenta tea elmulaszthatja a narancsbőrt.

Sajnos Magyarországon nem eléggé ismerik ezt a rendkívül hasznos növényt, pedig a téli náthás időszakban nélkülözhetetlen volna.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.