Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


PULZUSDIAGNOSZTIKA, NYELVDIAGNOSZTIKA

2008.09.19

Az okból, hogy a színes képek megmaradjanak, .PDF fájlokban tudtam elmenteni. Ezeket viszont erre a lapra nem tudom feltölteni, a másik lapom főkönyvtárából érhetők el, az alábbi címeken.

users1.ml.mindenkilapja.hu/users/temesvari/uploads/PULZUSDIAGNOSZTIKA.pdf

users1.ml.mindenkilapja.hu/users/temesvari/uploads/NYELVDIAGNOSZTIKA.pdf

 

Nyelvdiagnosztika

A gyógyító őseink által használt nyelvdiagnosztikának mára megmaradt csökevénye, amikor legfeljebb egy gyomorrontásra következtetnek az orvosok a nyelv lepedékéről.

Pedig ennél jóval többről lehet tájékozódni a nyelv vizsgálatával.
A nyelv vizsgálata általában nem önmagában volt használatos, hanem a diagnosztikai módszerek egyikeként találjuk. Egyik a sok közül. Ugyanis „”egy jel nem jel” tartjuk a mai napig is, tehát valamilyen betegség megállapításához több jel jelenléte szükséges. Legtöbbször arra használjuk, hogy a tünetek okára megtaláljuk a választ.

Például: a székrekedés, mint tünet sok okra vezethető vissza. Ok lehet alulműködés, túlműködés, túlzott meleg, túlzott hideg.
Elsőre furcsán hangzik, hogy ellentétes okok ugyanazt a tünetet okozhatják. Hogy könnyebben érthető legyen, egy példa. A vastagbél fontosabb feladatai a perisztaltika és a folyadék visszaszívás.
- Ha a feladatkör perisztaltika része alulműködik, akkor több időt tölt a belekben az eltávozni szándékozó anyag, több folyadék szívódik vissza belőle, így a tünet székrekedés lesz.
- Ha a feladatkör folyadék-visszaszívás része működik kevésbé, akkor a perisztaltika távoztatja a még nem eléggé besűrűsödött béltartalmat, a tünet: hasmenés.
- Ha a perisztaltika túlműködik, a tünet: hasmenés;
- Ha a folyadék-visszaszívás túlműködik, a tünet: székrekedés.
További okok: a hideghatásra általában lassul a bélmozgás, a tünet: székrekedés lehet. Túlzott melegre (lázra) a folyadékok kiszáradnak, tehát a tünet ismét lehet székrekedés.

A fentiekből látható, hogy önmagában a tünet nem ad felvilágosítást az okokra. Itt jönnek a képbe a további diagnosztikai módszerek, pl. a nyelvdiagnosztika, amelyik segít az okokat megállapítani, hiszen mindegyikhez más nyelvkép tartozik.


A nyelv vizsgálatánál több mindent figyelünk.
1. Általános kép, nyelv formája, alakja, kiöltés erőssége, a nyelv fürgesége, hajlékonysága, stb. Szemölcsök fajtái, arányuk. A nyelv aljának erei, vastagságuk, színük stb.
2. A nyelvtest képe, színe, szárazsága-nedvessége.
3. A nyelvbevonat színe, vastagsága, szárazsága-nedvessége, helye stb.
4. Az elváltozások helye a nyelven, mint reflexzónán belül, ami utal az eltérés helyére a testen belül.A vizsgálat célja az egészségestől való eltérés milyenségének megállapítása. Mivel ez a terület a távolkeleti gyógyászathoz tartozik, (Hagyományos Kínai Orvoslás =HKO) az eltérések is ezen szempontok szerint történik. A legalapvetőbb osztályozása az eltéréseknek – amit az akupresszőrnek tudnia kell – a NYOLC ALAPMODELL szerinti osztályozás, azaz a jin-jang, hiány-többlet, külső-belső, hideg-meleg csoportba tartozás meghatározása.

1. Általános kép

Ennek a keretében megtekintjük a nyelv formáját, alakját. A normális – egészséges – nyelv nem túl hegyes, és nem túl vastag, nem zömök. A vastag, zömök nyelv jin típusú, a vékony, túl hegyes jang.
A kiöltés erőssége szerint a csak kevéssé kiöltött nyelv jin betegségre, a túlzottan kiöltött jang betegségre utal.
A nyelvnek elég hajlékonynak, fürgének kell lennie. A szimmetria is egészségre utal, az asszimetria esetlegesen agyi eltérést (agyérgörcs, agyvérzés…) mutathat.
A nyelv aljának erei – megkérjük, hogy kunkorítsa fel a nyelvét a beteg - a vérnyomást, az erek általános állapotát tükrözi. Példaként, ha kevéssé látható- halvány, akkor alacsony vérnyomást feltételez, a túlzottan feketés-lila pangásra, a túlzottan vastag-kanyargós visszérproblémára enged következtetni.
A szemölcsök egymáshoz viszonyított arányából az életkorra, a hormonállapotra vonhatunk le következtetést.

Ha a nyelven fogbenyomatot találunk, az Qi hiányra utal.

2. A nyelvtest

Az általános kép után vizsgáljuk meg csak a nyelvtestet. Nézzük a színt, és a szárazságot.
A nyelv színe lehet rózsaszín, ez a normál, egészséges nyelv színe. Ezenkívül lehet halvány, vörös, bíbor, lila, és kék.
-A halvány, fehéres nyelv általában a jang-Qi elégtelenségre utal. Hideg, vagy Üres (Hiány) kórképeknél találjuk.
-a normálisnál vörösebb a Hőség szindrómákra jellemző, leginkább belső-hőség-túlsúlynál, vagy jelezhet folyadékhiányt.
- a sötétvörös nyelv az igen nagy mennyiségben támadó Hőség mutatója, általában a Hőség mélységbe jutásakor, vagyis a lázas betegségek súlyos stádiumában észleljük. Mutathatja emellett a jin-folyadékok kimerülését is, minél vörösebb árnyalatú a nyelv, annál mélyebb rétegeket támadott meg a kóros Hőség.
-lilás, livid vagy zöldes-lilás nyelv, vagy ilyen színű foltok a nyelven a Qi és a Vér pangására utalnak, oka lehet a „Gonosz Hideg”, vagy ha a nyelv száraz, akkor „perverz Hőség”.

3. A nyelv bevonata

A bevonatnál vizsgáljuk a színt és a vastagságot, és nedvességet. A bevonat a kórokozó tényezőről tájékoztat.
- a fehér bevonat – ha egészen vékony, akkor az normális. A vastagabb fehér bevonat Biao (felületes) vagy Hideg betegségekre utalhat. Gyakori a Tüdő hűléses betegségei idején. (Hideg+Szél támadás) A vastag, ragadó, fehér bevonat a perverz hideg és nedvesség együttes kórokozó szerepére, vagy a „”nyák” belső pangására utalhat. A száraz, púderszerű bevonat belső hőségre, a testfolyadékok kiszáradására mutat, amikor a kórokozó hideg átalakul meleggé.
- a sárga bevonat általában Hőség kórképekben jelentkezik. Ha vékony-sárga, a tüdőnek a gonosz szél és hőség általi megtámadását jelzi. Ha vastag-sárga, az a gyomorban és belekben pangó táplálékra utal. Ha száraz-sárga a belekben, vagy a gyomorban pang a hőség. Ha a nyelv világos, duzzadt és petyhüdt, a bevonat sárgásszürke, az belső hőség és nedvesség pangásra, valamint jang-elégtelenségre utal. (Itt gondoljunk arra, hogy a dohányzás, alkohol, kávé és teafogyasztás elszínezheti a nyelvet, kérdezzünk rá, nehogy téves eredményre jussunk.)
- a szürke vagy feketés bevonat is lehet nedves, vagy száraz. A nedves bevonat a Külső Hideg behatolására, Yang-ürességre, vagy a Nedvesség-Hideg belső pangására utalhat. Ha szederjes nyelven nedves hamuszürke vagy feketés bevonat, a Hideg túláradására és a Yang egyidejűleg fennálló hiányára utal. Száraz, feketésszürke bevonat azt jelzi, hogy a testfolyadékok kiszáradtak a túláradó Hőség következtében, a jin hiányos tűz fellángolása.
-Hámló nyelv – ”térképnyelv” az, amikor a bevonat nem egyenletes, hanem foltszerű. Jelzi a Yin nagyfokú hiányát. Elhúzódó betegségekben, a normál Qi nagyarányú megrongálódása esetén látható.

4. Elváltozások helye

A fentiekből már képet kaphattunk a beteg állapotáról, amit tovább árnyalhat, ha az elváltozásokat – amennyiben nem a teljes nyelvet érintik – a reflexzónának megfelelően pontosíthatjuk. Pl. a hideg-támadás a tüdőt, vagy a beleket érinti, akkor a fenti jelek a megfelelő zónákban láthatóak erőteljesebben. (A nyelv reflexzóna térképe másik menüpont alatt megtalálható.)

Összegezve: a "JANG-típusú " nyelv merev formájú, mélyvörös vagy sötét rózsaszín, esetleg sárgaszínű, feketés, repedezett, tüskés nyelv. Jang túlsúly esetén nem találunk fogbenyomatokat, a kiöltés erőteljes, határozott.

A "JIN-betegséget" a petyhüdt, sápadt nyelv jelzi, amelynek bevonata fehér és nedves, a nyelv szélén fogbenyomatok látszanak, a kiöltés gyenge, határozatlan.


A fentiek megértését az azonos című PDF fájl színes képei segíthetik.


Fontos meg azt tudni, hogy a nyelv elváltozásai követik a leggyorsabban a szervezetben fellépő diszharmóniát. Tehát a vizsgálat a pillanatnyi állapotot tükrözi. Ezért, ha visszahívjuk a beteget, akkor megismételjük a vizsgálatot, amiből a javulást azonnal láthatjuk.

Még egy fontos dolog! Egy terület felmérése nem teljes értékű. Minél több vizsgálati módot ismerünk, és minél több megerősíti az eredményt, annál biztosabbak lehetünk benne, hogy helyes képet alkottunk a betegségről.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Elérhetőség

(*, 2015.09.21 14:20)

E-mail: temesvarigabilla@gmail.com
Tel: 20/597-2881

Miskolc

(Mónika, 2012.06.04 22:57)

Tiszteletem.
30éves vagyok és lassan fél éve a nyelvemen fehéres lepedék jelent meg az itteni doktorunk adott rá ecsetelot oblogetot amitol eltunk egy darabig,de most ujol elojott egy hete.A nyelvem fehér lepedékes amit nem igazan tudok letorolni, a nyelvhátnál mindkét oldaldon az izlelobimboim megvannak nagyobbodva,a nyelvem is duzzadt kissé. a torkom piros,és a porallergiam végett a jobb orromba is be szokott duzzadni valami amire kaptam sprét,de reggelre mindig olyan zoldes sárgás trutyit köhögök fel ami este lefolyik.Cigarettázom sajnos ezt bevallom de nem sokat napi max 5szál.(de ha tudna jo ötletet hogy tehetném le az is jo lenne,mert mar sokmindent probaltam)Viszont a masik kérdésem az lenne hogy ha 3-4 naponta sikerül eljutnom a vcre nagydologra mert addig nem kell,és nehezen jön ki aminek kikell jönnie az is gondolom baj..De mar hetek ota ismét zoldseget joghurtot és gyumolcsot eszem de semi javulas nincs,viszont a hasamra feljott par kilo..Szeretném megtudni mi mitol lehet ,,vagy mit lehet ellene tenni??Várom válaszát köszönöm

Re: Miskolc

(Szente Mihály, 2015.06.08 15:02)

budapest

(németh norbi, 2010.11.26 18:07)

lemaradt:
folyadék lötykölődik a gyomorban és sokszor nehéz légzésem van ill.mióta anyelvemmel baj van a bal oldalon a nyelv alatt duzzadt lebeny van.Egész nap nyomás van a fejemben és szédülök néha + étvágytalanság és úgy érzem a nyirok csomóim is meg vannak duzzadva legfőbb comb belsőrész és hónalj.

Re: budapest

(gabriella,52, 2011.11.22 10:25)

Tiszteletem!

A nyelvem közepén egy elég mély árok megy végig függőlegesen. A nyelv hegyétől 2 cm-el indul, és 2 cm után kettéválik és két ágon megy tibább még 2 cm-t.
Amiről én tudok: gyerekkorom óta gerincferdülés, ami sokszor okoz gondot, és a szívbillentyű gyakori hibája alakult ki.
Sokszor nagyon szomjas vagyok, a szám teljesen száraznak érzem, hiába iszom. A cukorszintem tökéletes.
A hasam puffad, mert összeeszek mindent..

A középső mély árok mire utalhat?

Előre is köszönöm a válaszát!

Re: Re: budapest

(liczeva, 2012.01.05 12:22)

nincs

Re: Re: budapest

(fareri, 2012.02.20 12:47)

kulcsarandi@mailbox.hu

(Kulcsár László, 2014.02.10 13:02)

Tisztelt Temesvári Gabriella!
Hosszú ideje időnként úgy érzem mintha a nyelvem tetejét leforráztam volna. Ezzel egyidejűleg vékony fehéres, sárgás lepedék is van a nyelvemen, és puffadt, feszült, diszkomfort érzés a hasamban. Mi lehet az oka, és hová fordulhatok vele? Köszönöm megtisztelő válaszát!
Üdvözlettel, Kulcsár László

Érd

(Szabó Andrea, 2014.10.21 17:09)

Re: Re: budapest

(Veres Mónika, 2015.03.15 15:30)

Tiszteletem!
A nyelvem közepém egy mély árok alakult ki pár hete vettem észre.A nyelvem hegyétől felfelél:(2cm-re)kezdődik és kb:(2centi) hosszú,balra ferdül.
Szeretném megtudni,hogy milyen betegségre utalhat,és hogy eltűnik-e majd idővel?
Válaszát előre is köszönettel:Mónika.

Csákvár,Alsó-Haraszt u.35

(Tóth Zsuzsanna, 2014.12.04 11:36)

Kedves Gabriella,szeretném felkeresni rendelési idejében nyelvdiagnosztika céljából.Kérem,hogy a címét és telefonszámát legyenszíves elküldeni email címemre.Köszönöm.Tóth Zsuzsanna. 77 zsuzsi@gmail.com

klaudia.tari@t-online.hu

(Annubi, 2014.09.24 23:00)

Kedves Gabriella !

Szeretném rendelési idejében felkeresni nyelv- és pulzusdiagnosztika céljából. Kérem, hogyha lehet a címét és a telefonszámát küldje meg a fenti e-mail címemre.

Köszönettel.

Stuttgart

(Petrich Ildiko, 2010.03.07 14:45)

Tisztelt Temesvári Gabilla

Elöször az elözményekröl írnék .

A férjem és én nagy valószínüséggel a kislányunk álltal kaptunk betegséget , amiböl ö gyorsabban kigyógyult. Még Február elején mind a ketten elkezdtünk csúnyán köhögni, de nem torokból, hanem lentebb a ( tüdö ? ) és a hörgökböl jött fel sleim.
Két hétig szedtünk Antibiotikumot a második héten penicillint és ACC accut -ot amitöl ugyan egy kissé jobban lettünk, de a betegség nem szünt teljesen meg .
Továbbra is folyik az orrunk és ugyanakkor orrcsepp nélkül nem kapunk levegöt.
Három nappal ezelött mint a kettönknek a nyelvtötöl elörefelé mind a két oldalon és nyelvtö közepén erösebb fehéres sárga és kissé zöldes ? lepedékes lettek a nyelveink. Az enyém vastagabban , mint férjemnek. Kellemtlen kesernyés iz van a szánkban a többszöri mosások és baktérium ölö szájviz öblítö ellenére is. Természetesen a nyelvtisztitó ( kaparó ) sem segitett. Tudom, hogy a problémánk belsö gyuladásos eredetü , de szeretnék konkrétabb információt kapni öntöl .
Köszönöm segitségét.

Tisztelettel : Ildiko Petrich

Re: Stuttgart

(kati, 2014.08.01 12:51)

keresztesm2005@freemail.hu

(Keresztes Mária, 2014.04.01 08:44)

Tisztelt Temesvári Gabriella!
Hosszú ideje úgy érzem mintha a nyelvem tetejét leforráztam volna. Máskor meg főleg a nyelv két szélén, vagy a szájpadláson érzem az égő érzést és mintha még hátrafele is húzódna a garat fele. A nyelven repedések vannak és talán kicsit duzzadt is. A háziorvos azt mondta nem lát semmit, egyelőre próbálkozzak szódaporos öblögetéssel és igyak sok folyadékot. Semmi változás nincs, de nagyon kellemetlen érzés. Ön szerint mi lehet az oka, mivel próbálkozzak? Amúgy 52 éves vagyok, túl a klimaxon.
Válaszát köszönöm. Üdvözlettel Keresztes Mária

kulcsarandi@mailbox.hu

(Kulcsár László, 2014.02.10 13:03)

Tisztelt Temesvári Gabriella!
Hosszú ideje időnként úgy érzem mintha a nyelvem tetejét leforráztam volna. Ezzel egyidejűleg vékony fehéres, sárgás lepedék is van a nyelvemen, és puffadt, feszült, diszkomfort érzés a hasamban. Mi lehet az oka, és hová fordulhatok vele? Köszönöm megtisztelő válaszát!
Üdvözlettel, Kulcsár László

Budapest, Kosztolányi D. tér, 12. oemilia@gmail.com

(Orosz Emilia, 2013.02.04 08:47)

Tisztelt Temesvári Gabilla!
Reggelente a nyelvem közepén, k.b. 4 cm szélességben, teljes hosszában ronda vöröses - barnás lepedék van, melyet le szoktam kaparni. Napközben nincs. Ezen kivűl a nyelv alsó felében repedés horogkereszt formában. Mi lehet ez és hová fordulhatok segitségért?
Előre is nagyon szépen köszönöm: Orosz Emilia

bokcsa@t-online.hu

(Csilla, 2014.01.24 09:58)

Tisztelt Temesvári Gabriella!
Kérdésem lenne, hogy mire utal és mit lehet kezdeni a nyelvemen lévő fehér foltal ami érzékeny és nyomásra fáj. A kb. 1*1 cm-es fehér folt a nyelvem hegyén bal oldalon helyezkedik el de nem felül, hanem alul! néztem a reflexzóna rajzot de az csak felülről mutatja a nyelvzónákat. Valamint a nyelvem hegyén van egy 0,5 cm-es mély repedés.
Várom megtisztelő válaszát.
Üdvözlettel: Csilla

én

(swa, 2012.06.04 22:46)

felmery.zsuzsanna@upcmail.hu

(Felméry Zsuzsanna, 2009.09.27 17:19)

Tisztelt Temesvári Gabilla! Problémám és egyben kérdésem a nyelvdiagnosztikával kapcsolatos.kifejezett betegségem nincsen, de észleltem néhány elváltozást a nyelvemen, amit idáig nem sikerült kikezelni, pedig néhány helyen jártam már. Mindenekelőtt szeretném megkérdezni, hogy személyesen lehet-e Önnel találkozni, hol és milyen feltételekkel. Amennyiben mégsem, akkor levélben írom meg a problémámat.Várom válaszát.
Tisztelettel: Felméry Zsuzsanna