Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BOGYÓS-LEVÉL TEA

2011.07.03

Csodás teát készíthetünk a bogyósok leveléből. (erdei szamóca, földieper, málna, vadszeder, ribiszke)

A leveleket megszedjük, egy napig fonnyadni hagyjuk. Majd cserépedénybe tesszük, a leveleket megöntözzük, lefedjük és nehezéket teszünk rá. (mint a savanyú káposzta készítésnéll) Így fermentáljuk a leveleket, erjedés indul, 3 napig kb. 30 C-fokon tartva. A fermentált levelek megsötétülnek, kellemes illatúvá válnak. Ekkor szárítsuk meg.

Azon túl, hogy kellemes élvezeti tea, még gyógyhatásuk sem elhanyagolható.

A vadszeder leveleiből készített tea vizelethajtó, izzasztó hatású, jó gyulladások ellen, influenza, láz, hörghurut esetén. Hasmenés és cukorbaj elleni keverékek része.

A erdei szamóca teája összehúzó hatású. Enyhíti a menstruációs görcsöket, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag, javítja a veseműködést, megelőzi a vérszegénységet, szintén jó cukorbaj elleni keverékekben. Hasmenés ellen, gyomor- bélhurut esetén és hatásos.

A málnalevél teája jó cukorbajra, vese- és hólyagbántalmak ellen, izzasztó hatású, tehát meghűlések ellen is ihatjuk. Fokozza az izmok tónusát, ezért méh-, hüvely- vagy végbél előreeséseknél, inkontinencia problémákon segíthet.

A fekete ribizke levélből készített tea vizelethajtó hatású, de fogyasztják magas vérnyomás, vesebaj esetén is. A népi gyógyászatban régen alkalmazták reumás és köszvényes panaszokra.

 A vadnövényeknek erősebb a gyógyhatása, de természetesen a kerti növények levelét is használhatjuk a finom tea elkészítéséhez.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

kipróbáljuk

(csipa, 2011.07.15 12:23)

Ezt a fermentálást még nem ismertem! Jól hangzik, kipróbáljuk, köszönjük!