Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


CARPATHIA és a mentőcsónak

2009.06.16

CARPATHIA

A klasszikus történet részletei: 1912 áprilisában az "elsüllyeszthetetlen"-ség nimbuszában tündöklő Titanicot egy "véletlenül" arra sodródó jéghegy elég gyorsan víz alá nyomta. Tudjuk, hogy a fedélzeten kialakult káosz, a túl kevés mentőcsónak, a jéghideg tenger stb. növelte az áldozatok számát. Érdekes "véletlen", hogy a környéken kóborló Californian gőzös a dolgok szerencsétlen alakulása miatt nem sietett a Titanic segítésére. A lényegesen távolabb lévő és kisebb Carpathia gőzös azonban azonnal indult, s a hajón utazók kb. 1/3-át megmentette (a magyar hajóorvos, Lengyel Árpád ebben kulcsszerepet játszott). Mindez szimbolikus is a mai világhelyzetre: válságok sora (gazdasági-pénzügyi, ökológiai, erkölcsi, olaj stb.) repedezteti már a hajó falát, s abban, hogy a Kárpát-medence mentőöv legyen, bizony megvan a potenciális esély - minden látszat ellenére. A kulcs az önellátás-önállóság helyi-területi-országos szinten. Tudjuk mire van szükségünk az egészséges tiszta, értelmes élethez: tiszta víz, tiszta levegő, egészséges élelmiszer, fedél a fejem fölé, szerető embertársak. S most a "dübörgő gazdaságok" korában, a civilizáció, a globalizmus csúcsán mi adatok meg mindebből az emberek döntő többségének? Gyakorlatilag semmi! Tele vagyunk elektronikus ketyerékkel, de az igazán fontos dolgoknak híján vagyunk. Közben mégis eladósodott az ország lakosainak nagy része s maga az ország is. Nincs itt valami ördögi sumákolás? Hiszen az alapdolgok mind adottak Magyarhonban! Talán mégis az orrunknál fogva vezetnek minket?

Az Élőfalu Hálózat köre lassan két évtizede azon dolgozik, hogy kiutat mutasson. Ezt a munkát ismeritek. Kevéssé ismert azonban a Rozsályi minta. ...

Rozsály egy kb. 800 fős település az ország északkeleti szegletében. Nincs olaja, sem aranybányája, nem turistaközpont, nincs termálvize, semmi különleges adottsága; azaz valami mégis? furfangos "józan paraszti ésszel" megáldott emberek lakják. Így aztán a helyi adottságokból egy egész kellemes, élhető kis szigetet varázsoltak az utóbbi közel 20 évben. ......

.....egy átlagos magyar faluban minden adott ahhoz (élelem, tiszta víz, fedél, közösség) hogy semmilyen mesterkélt vagy valódi válság ne árthasson komolyabban. Higgyük már el, hogy értékeken csücsülünk itt a Kárpát-medencében, amelyek villámsebességgel fognak felértékelődni s ezt próbálják most különféle érdekcsoportok "kiénekelni" tőlünk...!

Hasonlóan a többi élő/öko/bio-faluhoz Rozsály modell lehetne kistérségi, s országos szinten is: a gondokat belső források segítségév el kell megoldani, nem külső (ál)segítséggel. Rozsály különösen azért mérföldkő, mert saját érdekeiket felismerve, egy meglévő települést vezettek az elmúlt évek során szép csendben erre az útra. Törekvéseikben, gondolkodásmódjukban felismerhető a hajdani székely falvak szerkezeti modellje.

Ha egyszer sikerül végre összerakni/adni erőinket, akkor talán valóban a Kárpát-medence lehet majd a mentőcsónak a világválságra.

namzi

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.