Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fecskehajtó Kisasszony

2012.09.08

Ősi magyar (pogány?) őszkezdő nap, szeptember 8. Fecskehajtó Kisasszony napja.

 

fecskek.jpg

 

 

Fecskehajtó kisasszony napja - arra utal, hogy ettől a naptól kezdve gyülekeznek, búcsúznak és kelnek útra a fecskék és más költöző madarak.

Az időjárást is nagyon figyelik a gazdák ekkor, mert ha esik, nem lesz jó idő a vetésre. Ha bugyborékos vagy ritkaszemű az eső,  esős időszakot jósol. A népi időjóslás szerint amilyen ennek a napnak az időjárása, annak az ellenkezője jellemzi az egész őszt. Hegyvidéken úgy tartják, ha Kisasszony napján nem köszönt be az éjszakai fagy, akkor hosszú, meleg lesz az ősz. Ennek különösen a szőlészek szempontjából van nagy jelentősége, hiszen a régi mondás szerint:
“Szeptemberi meleg éjszakák finom bort érlelnek.
Ha hidegre fordulnak Máriák, savanyúak lesznek.”

Terményvarázsló nap. A hagyomány szerint egyes vidékeken ekkor kezdték el vetni a gabonát. Sok helyen a gazda megszentelte a vetőmagot. Tiszta ruhába öltözött, s menet közben senkihez sem szólt, vetés közben pedig tilos volt káromkodni. Miután végzett, magasra dobta a zsákot, hogy akkorára nőjön a gabona. Máshol az elvetendő búzát Kisasszony napjára virradóra kitették napkeltéig egy ponyvában a harmatra, hogy meg ne romoljon, meg ne dohosodjon. Úgy tartották, ha ezt a búzát a vetőmag közé keverik, megmentik az üszkösödéstől.

A XI. századtól erre az ősi ünnepre telepítették Szűz Mária születésnapját.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.