Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Húsvét - vízünnep

2012.04.01

A mai virágvasárnaphoz régi szokások kötődtek. A Víz ünnepe volt régen a húsvét ünnepköre. A tavaszi napéjegyenlőség utáni holdtöltéhez kötődő kútdíszítés (forrás, szökőkút, víznyerőhelyek) szokása tojásokkal, tavaszi virágokkal megmaradt, sajnos, nem nálunk. Germán területen még fellelhető. Fel kellene elevenítenünk ezt a régi szép szokást. A Víz, a megtisztulás, az élet ünnepe. A VÍZ fontosságát nem kell hangsúlyozni. Minden élet alapja. Mára sajnos csak csökevényében van jelen a régi szép szokáscsokor, mint pl. a húsvéti locsolásban. Visszaállíthatnánk a virágvasárnapi kút-szökőkút-forrás, stb. díszítését, mindenki a lakhelyéhez legközelebbit „fogadná örökbe” és díszíthetné fel. A díszítés régi szokás szerint két hétig volt a helyén, tehát még a húsvéti héten is.

kut-husvet.jpg

 

Régi hitek a húsvéti víz gyógyító hatásához: A forrásból húsvétkor merített víz szempanaszok, kiütések és egyéb bajok orvoslására volt használatos. - Aki húsvét reggelen a patak vízében megmosdik, örökké fiatal marad.

Az állatokat is beterelték a vízbe, szintén egészségvédő, bajelhárító, termékenységvarázsló céllal. Az ősi germán mitológiában megtaláljuk az ünnep nyomait, Ostara Istennő volt a tavaszi napéjegyenlőség, illetve tavasz, termékenység istennője, mint nálunk a Gyümölcsoltó Boldogasszony alakja. Ostara nevét őrzi Ostern húsvét. Kedvenc állatai (attribútumai) a gólya és a nyúl. A megmaradt csökevénye a "gólya hozza a kisbabát", és a nyúl, mint  szaporasága miatt szintén a tavaszi termékenység megszemélyesítője. A tojás mindig is a termékenység szimbóluma volt. Tehát nem "fordítási hiba" miatt került a húsvéti nyúl a szokásaink közé.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.