Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


UJGUR-(KÍNAI)-HUN-MAGYAR GYÓGYÍTÓ ÖRÖKSÉG

2008.08.26

kínai-hun-magyar örökség

 

A „gyógyító eleink hagyatéka” sorozat első könyve 2002-ben jelent meg, abban tettem említést először a hun-kínai kapcsolatról.

Kép

 

A Kínában talált (a Shang-dinasztia korából származó) teknőcpáncélra vésett felirat tűnt számomra hasonlatosnak az ősi rovásíráshoz. Így felvetettem, hogy ottlétünkkor megismerkedhettünk az akupunktúrával, és általában a távolkeleti gyógymódokkal.

 

Az akkor már internettel rendelkező kollegáim szerint ezzel „internetes háborút” robbantottam ki. Világnézettől és vérmérséklettől függően „magyarkodónak” titulálva, vagy éppen üdvözölve a „felfedezést”.

 

 

 

Azóta köztudottá vált ősi keleti kapcsolatunk.

Cikkek jelentek meg, például — A keleti kapcsolat címmel a Demokrata konzervatív hetilap 2006. május 11. számában Obrusánszky Borbála történészről — aki a Kínában feltárt hun város, Tong-wan-cheng romjait kutatta. Ezt a várost magyarul Fehérvárnak hívták. A város neve kínaiul körülbelül azt jelenti „egyesüljön minden nemzet”. Ez a város a selyemút mentén épült, a belső mongóliai Ordosz terület központjában, a Sárga folyónál, Jingbian megyében. Két és félszer két kilométeres nagyságával ez eddig a legnagyobb déli hun település, ami egyértelmű bizonyítéka, hogy nem csupán kóborló sátorlakókról beszélhetünk. A hun építészet fejlettségét mutatja, hogy ezt az óriási, fénykorában 40 ezer lakosú várost alig hat év alatt építették fel. A hunok ottléte Hou professzor kutatásai szerint a VIII-IX. századig nyomon követhető.

A Sanhszi tartomány arra készül, hogy az ázsiai hunok máig fennmaradt fővárosát, Tongwanchenget a világörökség részévé nyilváníttassa.

 

A kínaiak azt vallják, hogy az ősi, hunnak tekintett Xia nemzetségből származnak, akárcsak mi, magyarok. A kínai iratok szerint a hunok már túl voltak egy ezeréves történeti időszakon, amikor Kr.e. 209-ben Mao Tun, más néven Bezter vagy Bator a különböző törzsekből megalapította a Hun Birodalmat a mai Kína területén.

 

Másik forrás ezzel kapcsolatban J.J.M. De Groot holland történész könyve, amelyet Bakay Kornél tett közzé magyarul a HUNOK ÉS KÍNAIAK címen, a hunok története a Kr.sz. előtti évszázadokban — kínai források alapján.

 Ennyi tudományos bizonyíték már elég is lenne, hogy a kínaiak gyógymódjait kissé a mienknek is tekinthessük anélkül, hogy magyarkodással vádolnának. És ha ez még nem elég, nézzük az alábbi ábrát:

 

1983-ban, Szarvas határában találtak egy rovásírásos csont tűtartót. Juhász Irén régész a 67. sz. sírban egy női csontváz mellett találta, a lelet kb. 1200 éves.

Kép

A tűtartó négy oldalának vizsgálat előtti rajza (Magyar Tudomány 1985/2.sz)

 

Dr. Vékony Gábor régész a Késővándorláskori rovásfeliratok a Kárpát-medencében (Életünk Könyvek, Szombathely) című művében arról ad hírt, hogy a tűtartó rovásai magyarul olvashatók.

 

Dr. Vékony olvasata mai magyarsággal:

„Üngür démon ellen íme e vas; tű szúródjon a démonba, tű, tű, szúrj, bökj, varrj (el!) (ki) szétfejtesz, egybeölt/esz…/ Üngür ne egyen (meg engem), űzd, emészd (el) őt, én Istenem!”.

 

Ez a megfejtés nem hagy kétséget bennem, hogy nem varrótűket, hanem valószínűleg akupunktúrás tűket tartottak benne. Kínában, Mongóliában, sőt az ősi Kárpát-medencében is a betegséget az ősök hite szerint démonok okozzák, és a ráolvasások, varázsigék a démonok (a betegségek) elűzésére hivatottak, persze közben a kezelést elvégezték. Az ősi orvosi oktatás része volt a Varázsigék elsajátítása.

A kínai gyógyászat úgy említi a betegségokozó faktorokat, például az időjárás szélsőségei okozta bajokat, mint a „Hat gonosz”, vagy Hat Démon támadásai. A meghűlés például a „Gonosz Hideg támadásának” következménye.

A sebet „Sárkány” ejti, gyógyításakor „körbezárjuk a Sárkányt”, azaz a seb körül szúrunk akupunktúrás tűket, vagy „megtámadjuk a Sárkányt”, azaz a seb közepébe szúrjuk az akupunktúrás tűt.

 

Nos, úgy gondolom, hogy nyugodtan tekinthetünk az ősi kínai gyógymódokra úgy, mint „gyógyító eleink hagyatékára”.

 

 

Segítse mindennapjainkat, szolgálja egészségünket, gyógyulásunkat!

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.