Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A MITIKUS GYÍK - A MAGYAR NÉPHIT NAPÁLLATA, - BAZILISZKUSZ, LEGUÁN, A SPIRITUÁLIS HIDASGYÍK- a harmadik szemmel.

2009.01.11

GYÍK
A gyík kedveli a Nap fényét, melegét, ezért az ókorban Apollón Napisten szent állata volt. Olyan lelkekhez hasonlítják, akik a szellem világosságát keresik.
Azt tartották, hogy amikor vénségére megvakul, a kelő Napba néz, és az visszaadja látását.
A kígyóval és a skorpióval együtt a gyík a hét szabad művészet egyikének, a Logikának volt állatjelképe.
Mint téli álmot alvó állat, az olyan halál szimbóluma lett, amely után feltámadás következik.
A magyar néphit is Napállatnak tekintette, úgy hitték, hogy a megölt gyík csak naplemente után múlik ki. A Szent György nap előtt látott gyík nemcsak különösen meleg tavaszt jelez, de szerencsét hoz, rontást hárít és gyógyít. (torokgyík)


Egy kongói legenda szerint a krokodil megteremtette a kígyókat és gyíkokat, a gyík pedig a szarvatlan állatokat, így teremtőtársnak számít.

Egyik fajtája, a baziliszkusz-gyík legendás állat. Neve kígyókirályt jelent, sokat emlegetett mesebeli élőlény. A legenda szerint: „A varangyosbéka, amikor terhesnek érezte magát, meglátott egy kígyótojást, és ráült költeni. Addig költötte a kígyótojást, amíg az élet meg nem mozdult benne. A jövevény széttörte a tojáshéjat, kibújt belőle, de már első lehelete heves tűzként hatott, mindent megölt, ami az útjába került.”
A baziliszkusz menekülés közben a hátsó lábára emelkedve fut. A víz felszínén is képes futni néhány métert. Dél-Amerikában él. Szent Ágoston azt írja, hogy a baziliszkusz a kígyók királya. A középkori bestiáriumok koronás kígyónak ábrázolták. A halálos bűnök között a Kéj szimbóluma volt. Állítólag csak úgy győzhető le, ha tükör segítségével önmagára vetítődik vissza „mérges pillantása”.

Új-Zéland sziklás szigetein, ahol nincsenek emberek, él a nevezetes hidasgyík, vagy tuatara. Ez igen ősi lény, a dinosaurusok őse. Ősíbb, mint az óriásgyíkok, a brontosaurusok, az ichthyosaurusok. A hidasgyík a szárazföldet meghódító első hüllőktől származott 200 millió évvel ezelőtt. Ezért van a hidasgyíknak még három szeme. A harmadik szem a fejtetőn helyezkedik el, az égbe néz. Ez a szem a többi állatnál – és az embernél is – elkorcsosult. A „harmadik szem” megléte a szellemi, magasabb rendű látás szimbólumává teszi a gyíkot.

Római érméken Salus, az egészség istennője mellett ábrázolták a gyíkot, feltehetően regenerációs képessége, elveszített farkának újrasarjadása miatt.

A kereszténység az állat pozitív megítélését vette át – újjászületés, vedlés útján való megfiatalodás, vágyakozás a szellemi világosságra – ennek megfelelően gyakran ábrázolták gyertyatartókon.

A világ legnagyobb növényevő gyíkja a leguán, vagy iguána.
Egy közép-ausztráliai mítosz szerint élt két gyíkember, Kurukadi, a fehér iguána és Mumba a fekete iguána. A két gyíkember megmentette a Holdember által üldözött nőket. Bumerángjukkal megsebesítették Kulut, a Holdembert, e miatt a sebesülés miatt sápadt a Hold.

A megmentett nők elhagyták a földet, belőlük lett a Plejádok, a gyíkemberekből pedig az Ikrek csillagkép.
A Gyík (Lacerta) csillagkép a Hattyú, az Androméda és a Pegazus között található az égbolton.
A szibériai sámándobokon a gyík a Tejút jelképe.

Meditációban a magányosság, elidegenedés, és szegényes önképünk problémakörében segíthet.

Kulcsszavak: Nap, kifinomult érzékelés, megújuló képesség. Szerencse, gyógyítás, melegség, szellemi látás.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.