Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A MITIKUS MACSKA - a varázsszemű

2008.09.09

MACSKA
A macska jellemzői: kilenc élet, kíváncsiság, függetlenség, ügyesség, kiszámíthatatlanság, gyógyerő.
Az ókori Egyiptomban kivételezett megbecsülésnek örvendett. A táncnak, szerelemnek, örömnek, zenének patrónusát, Básztet istennőt, a napfény hozóját macskafejjel, kezében szisztrummal – korabeli zeneszerszámmal - ábrázolták.

Básztet kultuszának központja Bubasztisz, ahol a mumifikált macskák nekropolisza állt. Boltozatos vályogtéglából emelt macskatemetők sorát tárták fel a Tell Baszta-i lelőhelyen (Bubasztisz), Básztet istennő kultuszhelyén.
Az egyiptomi néphagyomány szerint isten gyermeke a vadmacska, aki visszaszerezte a Napszemet.
A fényt visszaverő macskaszem nevének eredete talán ilyen messzire nyúlik vissza.

A szem, a fény befogadásának szerve a Napot, az éltető fényt, a világosságot, a Holdat, a csillagokat, a nézést, a látást, a tájékozódást, az értelmet, a tudást, az intuíciót, a belső látást, a megvilágosodást, a felébredést, az éberséget, a mindentudást, és a mindent látó istent jelképezi.

Egyiptomból sok macska került át Görögországba és Itáliába, ahol Diana istennő jelképévé is lettek. Elsősorban a fekete macskáknak tulajdonítottak varázserőt. Az állatnak az a képessége, hogy csaknem teljes sötétségben is képes vadászni, hitük szerint a sötét hatalmak szövetségesévé tette.
A germán mitológiában a macskát az ifjúság, a termékenység, a házastársi boldogság patrónusával, Freyja – termékenység és szerelem - istennővel azonosították, szent állatának tartották, legtöbbször sólyom alakban, macskafogaton utazva ábrázolták. Freyja bűvös napja a péntek (Freitag).
A kelta hitvilágban a macskák a gonosz hatalmakat szimbolizálják.
Japánban baljós állatnak tartják, a magyar néphit a boszorkányokhoz kapcsolja, mint kísérő állatot, illetve mint fekete macska alakban megjelenő boszorkányt említi, vagy a boszorkányt fekete macskán lovagolva képzeli.

Kép

Hízelgő természete miatt a nőiességet szimbolizálja, de éjszaka is látó ragadozó volta miatt démoni, alvilági szerepet is kap.
Az egyiptomi állatövben szerepel a Macska figurája is.
A macska latin nevéből - felis – származó neveink: Félix, Felicia, boldogot, szerencsést, termékenyt jelentenek.
Az ősi heraldika nem egy esetben alkalmazta címerállatnak. „A macska a szabadság jelképeként értelmezendő, mert nem akarja, hogy megfogják, és nem tűri a bezártságot. Fáradhatatlan és ravasz a zsákmányszerzésben, és ezek a jó katona erényei is. Ez okból viselték címerükben a szabadság szimbólumaként a régi svábok, svájciak és burgundiak.”
A macskák nem félnek a láthatatlan szellemlényektől és kiváló telepatikus összeköttetést teremtenek az emberekkel. A macskák gyakran merítenek a szellemi energiából, különösen, ha azt gyógyításra vagy szertartásra használják. Így került a macska a javasasszonyok, a varázslók mellé.
Angliában az emberek biztosak voltak benne, hogyha gyermekük macskával játszik, az segít tisztánlátási képességük fejlesztésében.
Meditációja arra tanít, hogy amíg mi nem szeretjük magunkat, addig másokat sem tudunk szeretni.

Kulcsszavak: misztikum, mágia, függetlenség, szabadság, Hold, termékenység, éberség, belső látás, megvilágosodás, mindentudás.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.