Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A MITIKUS MAJOM - Hanumán a szélisten fia, Thot alakja. Hajnalban a Napistent köszöntik.

2008.12.14

MAJOM
Az ókori Egyiptomban tisztelték őket, mindenekelőtt a galléros páviánokat, - a núbiai törzsek kötelesek voltak majmokat adóként beszolgáltatni. Azt állították a majmokról, hogy értik az emberi beszédet, és tanulékonyabbak némely embernél. A páviánok hajnali rikácsolását imádságnak értelmezték, amellyel a jámbor állatok a látóhatár fölé emelkedő napistent köszöntik.

A tudomány istenének, Thot istennek szent állata az íbiszen kívül a pávián. Thot páviánban is testet ölthet. Utóbbi alakjában tisztelték az írnokok, akik hozzá fohászkodtak munkájuk előtt.
Hápi isten, a négy Hórusz-gyermek egyike, páviánalakú, a halotti szertartások során a tüdő őrzője. A kanopuszt, amibe a tüdőt tették páviánalakúra formázták.

Indiában is szent állat volt. Erre utal Hanumán – a szélisten fia - majomisten tisztelete, aki a Rámájana című eposzban Ráma nagy hatalmú segítőjeként és minisztereként szerepel. Az erő, a hűség és az önfeláldozás szimbóluma.
Egy Kínában élő mítosz szerint a Majom, más néven „a nagy bölcs, a mennyországgal egyenértékű”, kőtojásból született a Gyümölcs- és Virághegyen. A majmok királyává vált, de elégedetlen lett, mert tudni akarta az örök élet titkát. Egy taoista mester megtanította őt az örök élet útjára, majd a Majom a mennybe ment, ahol ellopta a halhatatlanság őszibarackjait.
A kínai állatövben a Majom a kilencedik jel. A Majom hava a Vízöntőnek felel meg. A Majom jegyben születettek számára kitűnő nap a péntek, jó nap a csütörtök és kedvezőtlen nap a kedd.
A Majom évek: 1920, 1932, 1944, 1956, 1968, 1980, 1992, 2004, 2016. A Majom befolyása alatt születettek eszesek, ügyesek. Önbizalom, széleskörű érdeklődés, optimizmus jellemzi őket, nehezen barátkoznak, mert bizalmatlanok.

Naptár-szimbólum volt az ősi mexikói kultúrákban is, mégpedig a 11. napjel uraként a tánc istenének tartották, és a jelében születettekről feltételezték, hogy tréfacsinálók, táncosok vagy énekesek lesznek.

A majomnak az ősi Mexikóban kissé homályos szimbólumkapcsolata volt a széllel. Az ősi mítoszokban előforduló periodikus világpusztulások során a második korszaknak pusztító forgószelek vetettek véget. Ennek a korszaknak az emberei majmokká változtak.

Egy afrikai mítosz szerint az isten minden megteremtett, az eget, a napot, a holdat, a csillagokat, az állatokat, a növényeket, mindent, mindent. És hogy az élőlényeknek és mindennek vezetőt adjanak, kijelölték az elefántot, mert bölcs volt, a tigrist, mert erős volt és ravasz, és harmadiknak a majmot, mert hamis és hajlékony volt.

Az utóbbi évek ajándéktárgyai között találjuk az ázsiai szobrokat, melyek három majmot ábrázolnak, egyik a száját, a másik a szemét, a harmadik a fülét fogja be. Ennek alapja, hogy a majmok eredetileg hírszerzők voltak, akiket az istenek azért küldtek az emberekhez, hogy tudomást szerezzenek cselekedeteikről. A kikémleléstől megvédelmező varázslatot szolgálták a hármas-majom ábrázolások.
Eredeti mondanivalója: „ne nézzünk, ne hallgassunk, ne mondjunk semmi rosszat.”
A mélylélektanban a majom az elbizonytalanodás, a saját szerepünkben való kételkedés jele. Majommal álmodni jelentheti, hogy hátrányos helyzetből közeledünk a lehetőségek felé.
Kulcsszavak: utánzás, eszesség, ügyesség, önbizalom, humorérzék.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.