Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A MITIKUS PATKÁNY ÉS EGÉR. A SIKER, OKOSSÁG, ILLETVE AZ EGYSZERŰSÉG, SZERÉNYSÉG SZIMBÓLUMAI.

2009.05.03

PATKÁNY ÉS EGÉR
A legkevésbé kedvelt állatok, rágcsálóként sok kárt okoznak az embernek. A keleti mitológiában mégis szerephez jutottak.
Indiában helyenként külön templomot emelnek nekik, ennek indítéka lehet a betegségek démonainak megszelídítése. Japánban és Kínában nyugtalanító jelnek tekintették, ha egy házban vagy udvarban nem volt patkány. Ha a patkány rágcsál valamit, úgy gondolják, hogy „pénzt számol”, ebből adódik a fösvény kínai elnevezése, „pénzes-patkány”. Dél-Kínában úgy tartják, ő hozta el az emberiségnek a rizst, másrészről démoni erőnek tartják, a női rókaszellem férfi párjának.

Egy legenda szerint Buddha egyszer magához hívatta az összes állatot, ám közülük csak tizenkettő jelent meg, elsőként a patkány. Ezek tiszteletére Buddha róluk nevezte el sorban egymás után az éveket, így az elsőt a patkányról.
A Patkány évében született emberek sikerorientáltak, nyughatatlanok és idegesek, de okosak. Élénk, határozott személyek, határtalan akaraterővel. Helyt állnak a legkülönbözőbb helyzetekben is. Győzelemre születtek. A Patkány-évek: 1948, 1960, 1972, 1984, 1996, 2008. A Patkány-szülötteknek kitűnő napjuk a szerda, jó napjuk a kedd, és rossz napjuk a szombat.
A japán mitológiában Daikokunak – a gazdagság, gyarapodás és a boldogság rendkívül népszerű istenének – kísérője a patkány, magyallal ábrázolják, miként elűzi a gonoszt.
Daikoku a szerencse hét istenének egyike, fakalapácsának egyetlen ütésével képes gazdaggá tenni az embert.

A patagóniai indiánok mitológiájában a Patkány megmenti apja elől El-lal-t, a magzat-hőst, elrejtve őt föld alatti üregébe. A hős felnő és a föld ura lesz, gondoskodik az emberiség biztonságos jövőjéről. Végül egy hattyú szárnyain a túlvilágra repül.
A patkányok nagyon tanulékonyak. Ezt saját tapasztalatból is meg tudom erősíteni. Kétszer ugyanazzal a trükkel nem tudtam befogni őt. Ha valamelyik módszerrel újra próbálkoztam, szabályosan kinevetett.

A patkányokat és az egereket hagyományosan rengeteg babona övezi. A legenda szerint, amikor a Kr.e. VIII. században Színahhé-eriba asszír király és hadai lerohanták Egyiptomot, katonái egy reggel arra ébredtek, hogy íjaikat és tegezeiket megrágták a patkányok. Mivel ezt kedvezőtlen jelnek ítélték, elmenekültek.
Theophrasztosz görög filozófus úgy vélte, hogy az embernek azonnal konzultálnia kell „a szent törvények magyarázóival”, ha egy egér vagy patkány bármilyen tárgyat megrág. Ha a bölcs úgy ítéli meg, hogy a rágcsáló látogatása figyelmeztetést hordoz, az óment áldozattal kell levezekelni.
A patkányhoz a siker, nyughatatlanság és okosság, az egérhez inkább az egyszerűség, szerénység, szegénység képzete társul.
Az egér a Földhöz kapcsolódó kicsiny lény. Ragadozók prédája, állandóan rajta kívül álló erők és események áldozata.
Sokszor fordul elő az egér mint lélekállat, amely sebesen és alig láthatóan illan tova, akárcsak az emberi életszellem a test halála után. Egyiptomban úgy képzelték, hogy az egerek a Nílus iszapjából keletkeznek, és hogy májuk a holdfázisoknak megfelelően megnövekszik, illetve eltűnik. Mint sötét helyek félénk lakóinak, démoni és prófétai erőt tulajdonítottak nekik. Az egerek szaporaságuk miatt kerültek Aphrodité szerelemistennő mellé az érmék domborművein. Az egér ravasz kicsiny lény, aki cselvetéssel védekezik az erősebb ellenféllel szemben.
Az Egér-meditáció segít, hogy összpontosítson, figyeljen a részletekre, megmutatja, hogyan érheti el a nagy dolgokat azáltal, hogy a kicsikkel foglalkozik. Megtanít a földhözragadtság, kicsiség érzésére, ezáltal az élet örömeit értékelni, és a védelmező Földet megbecsülni. Fő mondanivalója az egyszerűség.
A patkány és az egér gyorsan él, arra tanít, használjunk ki minden percet.
Kulcsszavak: fösvénység, fürgeség, tanulékonyság, helytállás, győzelem, pörgő életvitel, démonűző.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.