Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A MITIKUS EGYSZARVÚ, UNIKORNIS - MONOKEROSZ - CSI-LIN

2008.09.13

EGYSZARVÚ
Homlokán egyetlen csavart szarvat viselő, fehér, páros ujjú, szarvashoz, vagy lóhoz hasonló mitológiai állat. A görög irodalomban Ktésziásztól származik legkorábbi leírása (Kr.e. 400 körül), latinul unikornis, görögül monokerósz néven. Mezopotámiai műtárgyakon tűnt fel először, és az ősi indiai és kínai mítoszok is hivatkoznak rá.

Kínában a neve: csilin, megjelenése nagy bölcs születését jelzi. Békét, boldogságot jelent a birodalomnak. A szelídség, az áldás – elsősorban a gyermekáldás – szimbóluma. Ő a négylábú állatok ura, miként a főnix a madaraké, és a sárkány a víziállatoké.
Konfucius anyja a fiát állítólag annak köszönhetően foganta, hogy egy egyszarvú láthatatlan nyomdokain lépdelt. Ugyanezt az állatot látta a bölcs nem sokkal halála előtt.
Az állat homlokából nő ki a szarva, a harmadik szem helyéről, onnan, ahol a szellem honol, így spirituális szimbólum, a tisztaság és az erő jelképe.

A csillagok között is megtaláljuk.
Az alkímiában az unikornis az ősesszenciák közül a mercuriust jelképezi, amely a sulphurt képviselő oroszlán-nal egyesülve magasabb egységet hivatott létrehozni.
Az unikornis szerepel Nagy-Britannia címerében is, a brit oroszlánnal együtt.
A hiedelem szerint, aki a szarvából iszik, védetté válik több betegséggel, például a gyomorbajjal, az epilepsziával és a mérgezéssel szemben. Az unikornis nagyon gyors lábú, erős, nehezen elejthető, pompás szarvú állat. Legendák szólnak arról, miként tisztítja meg szarvával a mérgezett vizet, hogy a többi állat ihassék belőle.

Az egyszarvúakról úgy tartották, hogy mivel léptük olyan könnyű, hogy a fű meg sem hajlik lábuk alatt, súlyukkal agyon sem nyomják a földön mászó bogarakat, a béke és az igazság idejét jelzik: hátukon közlekednek a gyermeket hozó istenek, s még ma is jó előjelnek számítanak.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.