Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mikulás, vagy Télapó

2021.12.02

A Mikulás a "fiatalabb", ő a püspök, aki a szegény leányokat titokban hozományhoz juttatta. A névnapján, Miklós napkor ünnepeljük, akkor " jön", és ajándékoz cipőbe (zokniba) rejtett meglepivel.

Mürai Szent Miklós (meghalt 343. december 6-án) Myra püspöke, a katolikus és a görögkeleti egyház szentje, a tengerészek, kereskedők, az illatszerészek, a gyógyszerészek, a zálogházak, gyermekek, diákok és általában minden nehéz körülmények között élők védőszentje. Életéről több legenda ismert, ezekből alakult ki a Mikulás személye is.

Piros kabátja is a püspöki ruhára utal.

 

A Télapó nagyon ősi, még a természeti népek alakja, (a miénk is volt néhány évezrede) aki az évszakok megszemélyesítője. (Mint pl. a Tavasztündér) Más népeknél Dérapó, vagy hasonló, a téllel kapcsolatos elnevezése van.

Általában a téli napfordulóhoz köthető, ezért Karácsony táján (ortodoxoknál szilveszterkor) "jön". Ez a funkciója nálunk már elveszett, helyette a "Fényfiú" születését, a téli napfordulótól a legrövidebb naptól az egyre hosszabbodó nappallal növekvő fényt, Jézus születését ünnepeljük. Az ősi lucfenyő (lux-fény) fénylőfa-fenyőfa kötődik hozzá.

 

 

Tehát két különböző személyről van szó, volt idő, amikor szándékosan összekeverték alakjukat, lehet, újra eljön ez az idő?

Addig is....