Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A SZÓDABIKARBÓNA

2010.10.02

A flancos, drága és környezetkárosító tisztítószerek helyett egy olcsó, természetes, kipróbált szert ajánlok:

Szódabikarbóna a háztartásban

1. Az odaégetett ételmaradékot sokkal könnyebben eltávolítjuk a serpenyőből, ha előbb szódabikarbónás, forró vízben áztatjuk.

2.
Az eldugult lefolyóba öntsünk fél csupor szódabikarbónát, majd egy csupor ecetet. Hagyjuk, hogy a keverék pár percig habozódjon, majd engedjünk forró vizet a lefolyóba.

3.
Sokan szeretjük a száraz babot, de a vele járó gyomorpuffadást és gázt kevésbé. Az vízbe, amelybe áztatjuk a babot szórjunk egy teáskanál szódabikarbónát. És lám, nincs több emésztési zavar.

4. Ahhoz, hogy megtisztogassuk friss gyümölcseinket nincs szükségünk egy drága üzleti termékre. Egy vízzel teli kagylóba keverjünk el egy háromnegyed csupor szódabikarbónát, majd mossuk meg benne a gyümölcsöt, zöldséget. Mosás után öblítsük le őket hideg vízzel.

5. A szódabikarbóna remekül tisztítja és frissíti a hűtőt. Szórjunk belőle egy kicsit a nedves szivacsra, majd töröljük ki vele a hűtőt. Öblítsük ki, majd csodáljuk meg a különbséget.

6. A szódabikarbóna segítségével a sütőt is könnyedén kitakaríthatjuk. Szódabikarbónából és vízből készítsünk egy homogén pasztát, majd egy szivacs segítségével kenjük el az így kapott anyagot a sütő belsejében. (Elektromos sütő esetén figyeljünk arra, hogy elkerüljük az elektromos részeit). Hagyjuk, hogy a paszta kifejtse hatását, majd néhány óra múlva súroljuk ki a sütőt. Nem is igen kell "súrolni", inkább csak kitörölni. (Mint a reklám mutatja a drága szereknél, csak azokkal nem működik.)

 7.Folteltávolítót kell-e használnunk ruháink tisztítására? Helyettesítsük inkább egy fél csupor szódabikarbónával. A szódabikarbónát akár fehérítővel vegyítve is használhatjuk. Az így mosott ruháink tisztábbak és frissebbek lesznek.

8. A kárpitozott és ágyterítővel letakart bútordarabok igen jól mutatnak, viszont ezek gyakran beisszák az emberek, állatok szagát. A kárpit illatának frissítésére használjunk szódabikarbónát. A bútorokat szórjuk be egy kis szódabikarbónával, hagyjuk fél óráig állni majd távolítsuk el az anyagot egy porszívó segítségével.

9. A tűzhelyek kellemessé teszik lakásunkat. De a hamu illata ismét kellemetlen lehet. A kandallóból távolítsuk el a hamut, majd tegyünk bele egy tál szódabikarbónát.
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

apokrif@vipmail.hu

(BB, 2012.07.11 21:58)

Régen csak a szódabikarbóna segített, ha súrolni, szagtalanítani vagy szépíteni kellett valamit. Manapság már tisztítószerek és kencék garmadájából választhatunk, ennek ellenére is érdemes újra felfedeznünk háztartásunk és pipereasztalunk jolly jokerét.

Mielőtt használni szeretnénk, ismerkedjünk meg vele kicsit közelebbről. A szódabikarbóna, avagy nátrium-hidrogénkarbonát (NaHCO3) vízben jól oldódó só, amely bikarbonát-anionokból (HCO3-), és nátrium-kationokból (Na+) áll. Ha savval találkozik, enyhe lúgként viselkedik, a reakció során szén-dioxid szabadul fel. A szódagyártás és más vegyipari folyamatok mellékterméke.

Az egyik legjobb tulajdonsága, hogy a környezetre és ránk is teljesen ártalmatlan, azaz a környezetbarát háztartások nélkülözhetetlen kelléke. Nem kevésbé elhanyagolható az a tény sem, hogy az egyik legolcsóbb és legsokoldalúbb valamennyi tisztítószer között. Megvásárolható a háztartási boltban ugyanúgy, mint a gyógyszertárban. Most lássuk, hogyan tudjuk hasznosítani!

Szépségápolás
- Használhatjuk vészhelyzetben szárazsamponnak, amikor nincs időnk hajat mosni. Szórjuk be a kritikus részeket, hagyjuk pár percig hatni, majd jó alaposan keféljük ki. Ugyanígy háziállataink bundáját is tisztává és szagtalanná varázsolhatjuk.
- Ha a kezünk főzés során átvette a hal vagy fokhagyma illatát, szagtalanítsunk szódabikarbóna-pasztával (fentebb már említettük az elkészítés módját), de készíthetünk belőle lábfürdőt fáradt lábainknak. Sőt egy fél csészével a fürdővizünkhöz adva egész testünkkel elmerülhetünk benne, és bőrpuhító hatását élvezhetjük.
- Leégtünk a napon? Enyhülést hoz a szódás-vizes borogatás.
- Akiknek a hagyományos dezodorok nem váltak be, hónaljukat vagy akár lábfejüket is dörzsölhetik szódabikarbónával, hiszen sokaknak bevált már a módszer a kellemetlen izzadtságszag távol-tartására.

Re: apokrif@vipmail.hu

(gabilla magóc, 2012.07.12 07:04)

Köszönöm szépen az értékes kiegészítést.
Minden jót kívánok.

apokrif@vipmail.hu

(BB, 2012.07.11 22:01)

Háztartás

- Helyezzünk egy kis tányérka szódabikarbónát a hűtőbe, szórjunk belőle egy keveset a szemetesláda aljára és tegyünk belőle egy adaggal a kamrába is: remekül szagtalanít. Az edények és a szivacsok átható ételszagát is megszüntethetjük a fehér por és forró víz keverékében áztatva.
- Koszos, zsíros felületek pucolásakor tegyünk belőle nedves rongyra, dörzsöljük vele át a tisztítandó felületet, majd öblítsük le tiszta vízzel. Segítségével ugyanígy megoldható a gyermekjátékok biztonságos tisztántartása is.
- Szőnyegeinket is rendben tarthatjuk vele: szórjuk be a tisztítani kívánt felületet, hagyjuk állni rajta legalább 15 percig, majd porszívózzuk fel. Ismételjük, ha szükséges.
- A szóda és víz 3:1 arányú keverékéből kiváló ezüsttisztító pasztát keverhetünk, mellyel az ezüstneműt dörzsölhetjük át. Ezután öblítsük le vízzel, majd töröljük át egy puha ruhával.
- Az eldugult lefolyó ellen ugyanúgy felvehetjük a harcot a szódabikarbóna segítségével, ha hetente negyed csésze szódabikarbónát beleöntünk, majd forró vízzel leöblítjük.