Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Harc az elemekkel, avagy energia másképpen

2009.05.02

Ideje, hogy - egyik végzettségemet - a környezetgazdálkodó, energetikai menedzseri "tudományomat" a hétköznapi életben kamatoztassam.
Annyi helyen olvashatunk már az energia válságáról, a globális felmelegedésről, de valahogy tenni nemigen teszünk ellene. Központilag. Javaslom, hogy kezdjük el, kicsiben, mindenki a maga háza táján. És akkor a sok kicsi sokra mehet.

Megpróbálom napi probléma szintre vinni a megoldást, és nem csak beszélni róla, hanem konkrét, elérhető, megvalósítható ötleteket is bemutatni.

 

Itt van mindjárt az ELEMI kérdés, a minden háztartásban jelenlévő, - nem is kevés - környezetet terhelő méregforrás, az apró kis energiaforrások, az elemek.
Nézzünk szét a házunk táján, mi minden működik elemmel, és próbáljuk meg kiküszöbölni, legalábbis csökkenteni használatát.
Már elérhetők az AA, AAA akkumulátorok, amik - mivel többször újratölthetők - valamivel ritkábban kerülnek a hulladékba, ezért szerencsésebb a használatuk. Ezeket az elemeket leggyakrabban világítóeszközökben pl. zseblámpában, órákban, számológépekben stb. használjuk.
Szeretnék mutatni még ennél is környezetkímélőbb megoldásokat.


Vízzel működő óra. A működéséhez kb. kéthetenként fel kell tölteni normál csapvízzel. Beszereztem egy ilyen szerkentyűt, eddig sikeresen teszteltem.

Kép

Fényelemes számológép.  Már kb. 20 esztendeje használok fényelemes számológépet, a mai napig működőképes. Most újra láttam, megvásárolható. Mivel amúgyis világosban használjuk, az a fény, - napfény, lámpafény - elég a működéséhez.

Kép

Hibrid óra. Fényelemes megoldás, de mivel folyamatos működést igényel, - éjjel is mérnie kell az időt, ezért elem (akkumulátor) is van benne. Nappal a fényelemet használja, ha kevés a fénymennyiség, akkor fogyasztja az elemet. Ezzel kb. felére csökkenthető az elemfogyasztásunk. Ébresztő is van benne, összecsukható, így utazáshoz is kiváló. Több fajtája kapható, én az alábbit használom.

Kép

Dinamós zseblámpa. Nincs bosszantóbb, mintha - a ritkán használt - zseblámpánk eleme akkor merül le, amikor éppen szükségünk lenne rá, és természetesen nem tudjuk az elemet pótolni, mert éppen nyaralunk, vagy valami vadregényes helyen kirándulunk. Ekkorra kifejezetten szerencsés megoldás a dinamós zseblámpa, ami 1-2 perces tekerés után egy óráig világít. Több fajtája elérhető, megvásárolható. Olyan is kapható, amivel pl. mobiltelefont is fel lehet tölteni, szintén kirándulásnál nélkülözhetetlen, de ajánlható a környezetünk kímélése céljából.

Kép

Mára ennyi. Remélhetőleg sikerült néhány ötletet adni, és elgondolkodtatni, hogy naponta hány millió szemétbe kerülő elemet tudunk kiváltani ezekkel az ötletes szerkentyűkkel.

 

Óvjuk a környezetet! Gyermekeink, unokáink is egészségesen szeretnének élni.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.