Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kávézacc, az ökologikus hulladék

2012.09.11

Forrás: Andió

 

NE dobd a szemétbe!

Ha rendszeresen kávézol, eszedbe ne jusson kidobni a szemétbe a kávéfőzés során keletkezett zaccot. Jó lesz az még sok mindenre...

Kávézacc a háztartásban

Házi súroló, zsíroldó
A kávézacc tisztítóereje érdességében és savasságában rejlik, éppen ezért kiváló alternatív súrolószer; zsíros, olajos vagy éppen rozsdás felületek tisztításra tökéletes. Elsősorban a grillsütő, a tűzhely, a sütő és a lábosok tisztítására szokták alkalmazni a házi súrolót. Tipp: a nagyon zsíros felületeket érdemes száraz zaccal megszórni, pár percig állni hagyni, hogy a zacc magába szívja a zsírt, majd papírtörlővel átdörzsölni a felületet.

Szagűző
Zsíroldó hatásán túl kiváló szagűző is. Az edényt, amely átvette az étel szagát, vízzel fel kell tölteni, kávézaccot hozzáadni, majd állni hagyni. A szag perceken belül távozik az edényből.
Hűtőbe, egy tálkára helyezve, remekül beszívja a kellemetlen szagokat.

Szőnyegtisztító
A száraz kávézacc kiválóan élénkíti a szőnyegek színét. Csak rá kell szórni a felületre, majd pár perc múlva fel kell porszívózni.

Lefolyótisztító
A kávéfőző kiürítésekor sokan egyenesen a lefolyóba öntik a zaccot, majd erős vízsugárral átöblítik, ugyanis zsíroldó hatásának köszönhetően remekül tisztítja a lefolyót.

Faápoló
Az összekarcolt, felsértett fafelületeken is segíthet a kávézacc. Tégy a karcolásra egy kevéske nedves zaccot, majd fültisztító pálcikával dörzsöld a felületbe. (Sötét színű fabútoroknál működik a technika.)

Háztartási porfogó
Legyen szó a cserépkályhában vagy éppen a kandallóban található hamuról, tisztítás előtt érdemes a nedves kávézaccot a finom porra rászórni, hogy a kályha tisztításakor ne legyen túl nagy porfelhő.

Kávézacc a kertben

Tápoldat
A kávézacc felhasználásának talán leismertebb formája, hogy tápoldatként használják olyan növényeknél - például az örökzöldek vagy a rózsa -, amelyek szeretik a savas virágföldet.

A kávézacc tele van értékes tápanyagokkal (nátrium, foszfor, kálium és egyéb ásványi anyagok), ezért növénytrágyaként remekül hasznosítható.Egyszerűen csak a virágföldre kell hinteni, kicsit belekeverni, majd megöntözni. De nemcsak a virágföldnek tesz jót a zacc, a komposztálóban is jó helyre kerül, odavonzza a gilisztákat, amelyek a szerves hulladékot értékes humusszá alakítják át.

Szagos riasztó

A kávézaccal nagyszerűen védekezhetsz például a csigák ellen. Nem, nem üldözi el őket, sőt odacsalja a kis állatokat! Azok egyáltalán nem zavartatják magukat a kirakott kávézacc láttán, és eszük ágában sincs elmenekülni. De mi ne habozzunk, hanem csapjunk le rájuk és gyűjtsd be őket!

A kávézacc cicariasztóként is kiváló: ha valaki nem szeretné, hogy gondosan ápolt virágos kertjét cicája játszótérnek használja, szórjon a földre kávézaccot, az erős aroma hatására elmegy a kisállat kedve a hempergéstől. És a hangyák sem szeretik túlzottan: azokat a területeket, ahol a kis rovarok felütötték a fejüket, érdemes kávézaccal felhinteni, de a hangyaboly kellős közepébe is lehet szórni, rövid időn belül odébbállnak majd.

Kávézacc a szépségápolásban

Narancsbőr kezelése, bőrradírozás
Tudjátok,hogy a kávé remek ellenszere a celluitisnek?Salaktalanit és élénkíti a véráramlást. A legtöbb bőrfeszesítő krém hatóanyaga is koffeinalapú.
Tehát narancsbőr átdörzsölésére, illetve bőrradírként is kiváló. Elég egy kevés olajat (pl.szőlőmag, olíva) vagy mézet adagolni hozzá, ezt követően a bőrre felhordani és bemasszírozni. Pár percig hagyd hatni, majd meleg szivaccsal, kendővel töröld le.

Arcradír
Ha arcunk bőre érzékenyebb, pirosodásra hajlamos, akkor egy finomabb arcradírt is készíthetünk a kávézaccból.
Keverjünk össze néhány kávéskanál zaccot egy kevés mézzel, kis kamillafőzettel, és ezt keverjük bele tejbe, vagy az arckrémünkbe. Néhány perc dörzsölés után igazán látványos eredményt érhetünk el.

Kézre
Bármitől "illatozik" vagy foltos a kezed, (Hagyma, fokhagyma, stb.) akkor is jó szolgálatot tehet, ráadásul az elhalt hámsejteket is eltávolítja.

Hajápolás
Vakítóan ragyogóvá válhat a hajad, ha a hajkondicionálódhoz keversz egy kis kávézaccot. A hajszálaid feltöltődnek ásványi anyagokkal, s ennek köszönhetően sokkal fényesebbek lesznek!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

2049 Diósd Irén utca 11

(Joli, 2013.06.16 22:51)

2049 Diósd Irén utca 11

(Joli, 2013.06.16 18:22)

Nagyon örülök,hogy getaláltam ezt az oldalt ezt mindig fogom keresni. Joli

Skócia

(Ilona Sumbo, 2012.09.22 21:42)

Drága Gabi!
Ennyit azért még én sem tudtam a kávézaccról - pedig nagy kávés vagyok még mindig!
Sajnos, csak ritkán megyek haza. Kár, hogy nem találkozunk mostanában. Minden jót kivánok Neked, sok szeretettel: Ilona