Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A GYÜMÖLCS A TERMÉSZET AJÁNDÉKA

2008.10.03

A gyümölcs a természet ajándéka.
A GYÜMÖLCS ÉLÉNKÍT, FRISSÍT.
Helyes arányban tartalmazzák a testünk felépítéséhez szükséges anyagokat. A gyümölcsöket alkotó sejtnedv 10-20%-os cukoroldat. A különböző pektinek és a sejtek közötti ragasztóanyag is kémiailag „cukor”. Duzzadóképességével, vízmegkötő képességével teljesíti feladatát. Toxinokat és baktériumokat köt meg a bélben, abszorbeál, így teszi azokat ártalmatlanná, elősegítve kiürülésüket a szervezetünkből. Csak az éppen megérő gyümölcsben van lényeges mennyiségű, és számunkra hasznosítható pektin. Az éretlen gyümölcsben még nem, a túlérettben már nem duzzadóképes, cukorrá alakult.

A gyümölcssavak a gyümölcscukorral együtt serkentik a bélmozgást. A bélben a káros baktériumok tevékenységét, a rothadást gátolják.
A gyümölcsökben lévő három leggyakoribb sav a citromsav, a borkősav és az almasav.

A megfelelő mennyiségű citromsav jó a szervezetnek, de a túl sok már ártalmas. A citromsav-fölösleg elsavasíthatja a vért. Savas irányba tolódhat el a vér kémhatása a sok cukortól, zsírtól és fehérjétől is.
A másik fontos gyümölcssav a borkősav. A legtöbb a szőlőben található belőle. Ez a sav gátolja sok káros penészgomba- és baktériumfaj növekedését.
A harmadik említésre méltó gyümölcssavat, az almasavat viszonylag nagyobb mennyiségben az alma, a sárgabarack, a cseresznye, a szőlő, az őszibarack, a szilva tartalmazza. Ez az anyag kitűnő fertőtlenítőszer. Tisztítja a beleket, a veséket, a májat, a gyomrot, megszünteti a bélfertőzést, oldja a káros stresszhatásokat.

A gyümölcslevekben ezeken kívül nagy hatású enzimek is találhatók. A friss gyümölcslevek enzimjei szinte átöblítik az egész emésztőrendszert olyan módon, hogy segítik megemészteni és semlegesíteni a fehérje és zsír túlfogyasztásából fennmaradt anyagokat. A rendszeres gyümölcslé fogyasztás eredményeképpen ezek az enzimek bekerülnek a véráramba is és testszerte megtisztítják a sejteket, a különböző szöveteket, szerveket az említett fölösleges és káros anyagoktól.
A gyümölcsök ásványi anyagokban, nyomelemekben, vitaminokban is bővelkednek.

Ajánlott minden héten egy gyümölcsnap tartása, és naponta egy étkezés csak gyümölcsből álljon.
Kép
—Herbert Pierson amerikai toxikológus szerint a citrusfélék egyfajta „rákcsomagot” jelentenek, melyek még a legkeményebb karcinogén mérgekkel is megbirkóznak. Főként a hasnyálmirigyrák kialakulását gátolják. Ehhez legalább hetente egyszer bőségesen kellene fogyasztani citrusfélét, citromot, narancsot, citrancsot.
A grépfrút (citrancs) magjából sajtolt olaj az egyik legerélyesebb természetes antibiotikum. Ezt pedig a benne nagyon nagy mennyiségben előforduló bioflavonoidoknak, glikozidoknak és C-vitaminnak köszönheti.

— Az alma nyersen előmozdítja az emésztést, vitamin-, foszfor-, és almasav-tartalmánál fogva az agyra jótékony hatással van, a vese és a máj működését szabályozza. Vírusölő. Jó szívgyógyszer, vérnyomáscsökkentő, tumorgátló. Az almakúra jó az elhájasodás ellen, a vese és húgycső betegségeknél ajánlható.

Ne dobja el az esetleg keletkező almahéjat sem, megszárítva teát főzhetünk belőle. Idegnyugtató, erősítő legyengült állapotban, és elhájasodásra hajlamosaknál mindennapi ital lehet.
Kép — A ribiszke gyümölcssavtartalma a bogyósok közül a legnagyobb. Pektinjei megkötik a bélben lévő méreganyagokat. Kiemelkedően magas a pektintartalma, ezért például lekvárja jól zselésedik. Az apró magvak duzzadóképességük miatt hatásukban a lenmaghoz hasonlítanak, jó székletrendezők.

— A szamóca természetes fájdalomcsillapító anyagot tartalmaz, szerves szilikátokat. Hatásosan tisztítja a vért, az izmokat, vízhajtó hatású, rákellenes, vírusölő.

 

Természetesen minden gyümölcs tartalmaz gyógyhatású anyagokat. Ezekről a Gyógyító konyha lapjain is olvashatunk.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.