Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FEHÉRJEFORRÁS - A GYÓGYHATÁSÚ GOMBÁK - LASKA, CSIPERKE, SHII-TAKE ÉS TÁRSAI

2008.11.06

GOMBA
Dr. Margarethe Stock élelmezésbiológus szerint a gombafehérje az általános táplálkozási folyamaton belül kiegészítõ szerepet tölthet be. Ha a gombákat fõzelékfélékkel, vagy salátákkal vegyesen fogyasztjuk, az úgynevezett keverékhatás (komplettálás) áll elõ: a gomba és a többi táplálék fehérjéi kiegészítik egymást. Így a szakszerûen megtervezett táplálék felvételével elérhetõ, hogy a vegyes eredetû fehérjét jobban hasz-nosítsa a szervezet, mint a két fehérjét külön-külön.
A gombafehérjék - különösen a csiperke - fehérjéjének kiváló a biológiai értéke, nagyon jól emészthetõ. A gombák - a különbözõ zöldségfélékhez hasonlóan - a purinszegény élelmiszerek közé tartoznak. Emiatt is igen hasznosak egyes anyagcserezavarok kezelésekor javasolt diétás ételekbe, például köszvényben szenvedõ betegek számára.
A purinok az emberi szervezet számára nagyon fontos molekulák, ugyanis a sejtmag elengedhetetlen alkotóelemei, nukleinsav-származékok, de külön nem kell bevinnünk táplálékkal a szervezetünkbe. A sejtek anyagcsere-folyamatai során, a purinok lebontásakor húgysav jön lét-re, amit a vese választ ki. A húgysavat tehát részben saját sejtjeink anyagcsere-folyamata termeli. Másrészt viszont a táplálék sejtmagjainak lebomlása során is keletkezik húgysav. Ebbõl következik, hogy a táplálékkal felvett purinok maguk is növelik a szervezet húgysavtartalmát. E töményebb húgysavoldatból só csapódhat ki, kristályos alakban. A köszvényesek fájdalmas izületi gyulladásait ezek a kristályok okozzák.
Jellemzõ, hogy a gombákban nincs keményítõ, ezzel szemben annál több mannitot tartalmaznak. A mannit egy cukorféleség, amely különösen az Ótestamentumban említett mannában fordul elõ. Fõleg a cukorbajosok számára alkalmas cukorpótló. A mannit a cukornál sokkal lassabban szívódik fel, a vérben nem emelkedik a cukorszint. Egy cukorbajos tehát nyugodtan elfogyaszthat akár 20 dg friss csiperkét anélkül, hogy azt be kellene számítania a napi diétájába.
A gombák nyers rostja igen sok hemicellulózt tartalmaz. A hemicellulóz pedig hamar a jóllakottság érzését is kelti. Ez olyan elõnyös tényezõ, amelyet a túlsúlyosak étrendjének tervezésekor figyelembe lehet venni. A hemicellulóz egyúttal gyarapítja a széklet tömegét és ezáltal gyorsítja a táplálék áthaladását a bélcsatornán. Ezzel csökkenti az emésztõszervi rákok kialakulásának veszélyét.
A rókagomba például jelentõs A-provitamint tartalmaz, a laskagomba igen jó B1-vitaminforrás, minden gomba nagy mennyiségû B2-vitamint, jelentõs niacint, folsavat tartalmaz. A pantoténsav tekintetében a gombák a legtöbb zöldségfélét, de még a húsokat is felülmúlják! A gombákban még egy igen fontos vitamin található meg nagy mennyiségben, az ergoszterin, a D-vitamin elõvitaminja. A D-vitamint a szervezet — napfény segítségével — szintetizálni tudja az elõvitaminból.
Nátriumszegény kosztolásra fõleg a zöldségfélék és a gyümölcsök alkalmasak, de még jobban használhatók erre a célra a gombák, mert nátriumtartalmuk nem éri el a zöldségfélék nátriumtartalmának felét, vagy harmadát sem. A gombák a káliumban gazdag élelmiszerek közé tartoznak. Mivel kis nátrium- és nagy káliumtartalmuk van, különösen ott alkalmazhatók diétás célokra, ahol magas vérnyomásban szenvedõ páciensek számára állítanak össze megfelelõ étrendet. Végezetül a gombák különösen hasznos vasszállítók.
Még a legkiválóbb összetételû ételt sem kedvelik, ha nem ízletes. A friss gombáknak az ízük, zamatuk utánozhatatlan. Több, mint száz olyan anyagot mutattak ki, melyek a különleges aromát okozzák. Ezek olyan speciális fûszeres ízt produkálnak, amely a diétás kosztban az utólagos sózást feleslegessé teszi és minden egyéb fûszerezés is elhagyható. A shii-take aromája például annyira egyedülálló, hogy más ételekbõl is kiérezhetõ és maga akár fûszerként is szerepelhet. A gombák zamatanyagai étvágygerjesztõk. Fokozzák az emésztõnedvek kiválasztódását és serkentik a bélmûködést. Ezáltal az étel könnyebben emésztõdik és jobban hasznosul.

Mivel a testsúlycsökkentõ, cukorbaj- vagy köszvényellenes, esetleg vérnyomást szabályozó vagy más hasonló diéta esetén a gyógyító gombát folyamatosan kell fogyasztani, csak olyan fajok jöhetnek számításba, amelyek egész évben rendelkezésre állnak. Ilyen a fehér-, és barna csiperke, a laskagomba, bioboltokban a shii-take.
A friss gombát mindig hûtõszekrényben, illetve 2-4 Cfokos helyen kell tárolni. Általában nem kell hámozni, csak lemosni a földmaradványt, és kivágni az esetleges sérült, férges részeket. Mindig zárt edényben készítsük.
Csak termesztett, vagy megbízható forrásból származó, ellenõrzött gombát fogyasszon!


A LASKAGOMBA
Kép Japán kutatóknak sikerült a laskagomba vizes kivonatával különbözõ daganatok növekedési sebességét csökkenteni. Igazolták a laskagomba koleszterincsökkentõ hatását is. A hagyományos kínai gyógyászatban a laskagombát a vénák erõsítésére és az inak lazítására használták. A modern kínai gyógyászat a szárított és porrá õrölt gombatermõtestet nagyon hatásosnak tartja a lumbágóra, a végtagok és inak merevségének kezelésére. Fogyasztható a szárított gombaporból naponta 3-9 gramm ételbe, teába keverve. Friss gombából a napi adag 3-9 dg tetszés szerint ételnek elkészítve.


A CSIPERKEGOMBA
Csak a friss csiperke teljes értékû táplálék. A konzervált gomba anyagainak jelentõs része elvész. Jól alkalmazható fogyókúrás diétáknál, de kívánatos lenne, ha köszvényben, cukorbetegségben és magas vérnyomásban szenvedõk is naponta fogyasztanák. Kevés purin-, nátrium- és glükóztartalma párosul a sok káliummal, vitaminnal, ballasztanyagokkal. A vérnyomás csökkentõ anyaga a tirozináz. Mivel fokozza az anyatej termelõdést, szoptatós anyák számára napi fogyasztása ajánlott. Kísérletekben a csiperke-termõtestek meleg vizes kivonatával a kínai kutatók a szarkóma-180 kezelésekor 90 %-os növekedésgátlást értek el. Hasonló hatást tapasztaltak a Gramm-pozitív és Gramm-negatív baktériumokkal kapcsolatban is. A friss gomba egész évben kapható, ezért szárítással nem is foglalkoznak. Javasolt gyógyadagja a fenti betegségeknél heti 3 alkalommal 10-15 dg friss gomba.


AZ ÓRIÁS PÖFETEG
A gomba már évszázadok óta szerepel a népi gyógyászatban. Spóraporát nehezen gyógyuló sebek kezelésére, valamint nehezebb mûtétek, amputációk utáni vérzéscsillapításra használták. A homeopátia még ma is alkalmazza. A gomba spóráiból készített D6-D3 tinktúrát sokoldalúan használják vérszegénység ellen, a vénákban bekövetkezõ szûkület és vértódulás ellen, sömörszerû bõrbetegségek kezelésére, emésztõszervek krónikus gyulladása esetén. Kínában a pöfetegspórával eredményesen gógyítanak daganatokat, gennyes fekélyeket, keléseket is, mézzel keverve torokgyulladásra adják. Belsõ használatra a gombából készített teát javasolják, amelyet a szárított termõtestbõl készítenek. A tea hatásosan gyógyítja a mandulagyulladást, a bronchitiszt és más bronchiális panaszokat. A friss gomba rántva a legfinomabb.


A GYAPJAS TINTAGOMBA
Kép Kiváló étkezési gomba. A távolkeleti népi gyógyászat a tintagombát az emésztés serkentésére és az aranyér gyógyítására javasolja. Kísérletekben a rosszindulatú kötõszövet- és támasztószövet-daganatok, a szarkóma-180 fejlõdésének 100 százalékos gátlását észlelték, és az Erlich-féle karcinóma 90 %-os gátlását tapasztalták. Igen érdekes a gomba vércukorszint csökkentõ hatása. Erre a célra naponta 10-20 dg friss gombát javasolnak kíméletesen megszárítva és porítva. Ez szárítva 1-2 dg-nak felel meg. Fogyasztható pl. joghurtba, vagy levesbe keverve.

 


A SHII-TAKE
Kép A shii-take Kelet-Ázsiában honos, fán élõ gomba. Kínában és Japánban mintegy 2000 éve ismert kitûnõ csemege. Gyógyhatása miatt is nagyra becsülik. A shii-take azok közé a kiváló étkezési gombák közé tartozik, amelyeknek egészen különös a zamatuk. Fokhagymára emlékeztetõ szaga a lentionin nevû anyagtól származik. Fontos fehérje- és káliumforrás, tönkjében cink is van. Ez azért jelentõs, mert a cink fontos szerepet játszik az immunrendszer aktivizálásában. Proteinjében valamennyi aminosav megtalálható! Különösen leucinban és lizinben gazdag. 40% esszenciális aminosavat tartalmaz! Jelentékeny B1- és B2-vitamin bõsége, valamint ergoszterin tartalma, amely a D-vitamin elõvitaminja. Különösen ajánlott vegetárius táplálkozás esetén. Több betegség gyógyítására használták, mint a meghûlés, kanyaró, tüdõgyulladás, gyomorfájás, fejfájás, általános gyengeség, vízkórság, feketehimlõ. A Ming dinasztia idején a híres orvos Wu Shui életelixírnek nevezte el. Japánban egyéb betegségeket is kezelnek vele, gyomorfekélyt, köszvényt, székrekedést, rövidlátást, allergiákat, aranyeret, neuralgiát, és szexuális zavarokat. Azt is javasolták, hogy a magas vérnyomás gyógyítására a beteg fogyasszon több héten át rendszeresen shii-takét. A gomba micéliumát is használják. A kivonatot még autoimmun betegségek gyógyítására is adják, valamint bõrbetegségek gyógyítására fürdõvízadalékként ajánlják. Lentinan nevû hatóanyaga az immunrendszer serkentésén keresztül gátolja a tumorsejtek osztódását. A korszerû tudományos kísérletek bizonyították, hogy a shii-take hatásosan védi a szervezetet az influenza-A vírus ellen. A védettség oka, hogy a szervezetben interferon képzõdik, amely gátolja a vírusok szaporodását. Jó hatást értek el krónikus májgyulladásnál, és a magas vércukorszintet okozó diabetes-2-ben szenvedõ betegeknél. Migrénnél naponta 5 g-t szedtek be a preparátumból, és 5-7 nap alatt tünetmentesek lettek. Az izületi gyulladásos és reumás betegeknek hasonló dózis hatására 6-8 nap után jelentõsen csökkentek a fájdalmaik. Hat hétig tartó kezelésre még a kisebb mértékû deformációk is visszafej-lõdtek. Egyes betegek teljesen meg is gyógyultak. A Távol-Keleten ma a shii-takét mindenütt ott vetik be gyógyszer gyanánt, ahol a betegség kiváltását és erõsödését az immunrendszer gyengülésével magyarázzák. Ilyen a rák, az AIDS, az allergiák, az influenza és a meghûléses betegségek. Fokozza a szexuális vágyat. Napi adagként attól függõen, hogy a cél megelõzés vagy már gyógyítás, 6-16 gram szárított gombát javasolnak, ami 6-16 dg friss gombával egyenértékû.

----------

Gyógyászati célra hozzáférhető még:

Fekete fafülgomba
A kínai konyha jellegzetes gombája felhőfülgomba néven. Ehhez hasonló a fafülgomba /Auricularia polytricha/. Mindkét fajt termesztik és főként szárítva hozzák forgalomba. Az előzőt inkább a kevergetve sütött ételekhez használják állagjavítóként és amiatt, hogy jól magába szívja más ízesítők zamatait. Az utóbbit inkább levesekhez használják fel. Megemlítendő e gomba gyógyhatása is: gyulladáscsökkentő tulajdonsága van.

A bodzafagombát bokráról leszedik, meleg vízben áztatják és a beteg szemre kötik (Vajkai Aurél: A gyűjtögető gazdálkodás Cserszegtomajon. Néprajzi Értesítő XXXIII. 231-258., 1941: 240). Sőt Szombathely vidékén hallottak róla, hogy porát a pecsétviaszgomba porával együtt jónak tartják daganatos megbetegedések, tumorok kezelésére. (Kalauz József közlése) Régi adatunk is van gyógyszerként való felhasználására. Például Újhegyi Istvánnak Apafi Anna számára írt, a XX. század közepén elkallódott Orvosságos könyvében (1677): „”Borzafán az mely gomba terem, szedd meg, vesd meleg vízben, azután vedd ki, s az szemefájó embernek kösd az vak szemére”

 GANODERMA, a növények királya.
A Ganoderma /pecsétviasz gomba/ nem véletlenül a növények királya. Olyan tulajdonságokkal rendelkezik, mellyel semmilyen más növény a földön.
Amennyiben környezet-szennyezés éri nem növekszik tovább és elpusztul.
/Régen a Pilisben is előfordult, de mára…/
Ezért nagyon ritkán található meg a természetben, elsősorban Japán és Kína magasabban fekvő részein lelhető fel. A régebbi időkben a Japán császár fenntartotta a jogot arra, hogy a talált pecsétviasz gombát beszolgáltassák. Amennyiben ez nem történt meg és a dolog kitudódott, a megtalálónak fejét vették! Vajon mit tudhat ez a csodálatos gomba, ha képesek voltak érte embereket lemészárolni?
Bizonyára azok az egészen különleges tulajdonságai azok, melyek ilyen értékessé tették.
A világ egyetlen növénye, amely szerves Germániumot tartalmaz, márpedig a Germánium erős antioxidáns hatással és szabadgyök lekötő képességgel rendelkezik. Azt tudjuk, hogy ezek a hatások a daganatos betegségek elleni küzdelemben az első helyen állnak.
Szinte nincs olyan betegség, melyet nem tudna legyűrni, ha türelemmel szedjük.

Nagyon érdekes a hatása, a miértre még az orvosok sem tudtak rájönni. Mindig a testünknek azt a részét kezdi el gyógyítani, ahol a legnagyobb a baj és csak azután gyógyítja a többi betegséget, sorrendben, mindig a legsúlyosabbal folytatva.
Ha valaki 2-3 évig szedi, bármilyen hihetetlen – megfiatalodik. Ez azért történik, mert nagyon erős a sejtregeneráló hatása.
Ami még jellemző a gombára: nincs ellenjavallat, bárki szedheti.
13 év kutatása után kijelenthető, hogy nincs olyan ember, akinek az állapotán ne javított volna.
Egyetlen feltétel: a folyamatos szedés, a betegségtől /betegségektől/ függő időtartamig.
A kutatások szerint még az AIDS vírus ellen is hatékony!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

SZOLNOK

(SZABÓ LÁSZLÓ , 2017.06.28 15:08)

HOGYA TUDOM BESZEREZNI A GOMBA POROKAT ,

Re: SZOLNOK

(Gabilla magóc, 2017.07.01 18:18)

T. Szabó László!
A gombálat a neten keresheti, pl. kávéba keverve, vagy szárított szeletekként, amit kávédarálóval őrölheti meg, vagy őrleményként. Függ a kívánt fogyasztási módtól.

SZOLNOK

(SZABÓ LÁSZLÓ , 2017.06.28 15:07)

HOGYA TUDOM BESZEREZNI A GOMBA POROKAT ,