Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fogyókúra a természetgyógyászat segítségével

2008.09.01

A TÚLSÚLY OKAI
a) helytelen táplálkozás és mozgásszegény életmód
b) rossz fogyókúra
c) gyermekkorból eredő ok
d) a hormonok
e) lelki okok
f) eneragiahiány

a. Helytelen táplálkozás és mozgásszegény életmód

A legtöbb embernél a túlsúly a civilizáció következménye, amely nagy és vonzó ételválasztékot kínál, és kevés mozgást kíván meg. A táplálkozási szokások nagyon eltávolodtak a természetestől, sok „üres kalóriát”, kevés hasznos ásványi anyagot tartalmaznak. Erre a szer-vezet kétféle képpen reagál. Egyik esetben megelégszik a bevitt ételmennyiséggel, és így vitamin- és ásványianyag hiányos lesz. Másik esetben „kiköveteli” a nagyobb ételmennyiséget, amely már biztosítja a kívánt ásványi anyag mennyiséget, de ezzel együtt meg-növelt mennyiségű haszontalan anyaggal kell megbírkóznia, ami elhízáshoz, lerakódásokhoz, emésztési rendellenességekhez, végül betegséghez vezet. A 2. fejezetet tanulmányozza át, a helyes táplál-kozásról olvashat benne.
A mozgásszegény életmód szintén civilizációs ártalom, a munka nagy része már nem fizikai, hanem ülőmunka, otthon is leszűkült az életterünk, kis lakásba szorultunk, a valamikori tágas kertesházhoz képest. Nem tudjuk „ledolgozni” a felvett plusz táplálékot, ami így lerakódik.

b. A rossz fogyókúra
Aki kézbeveszi ezt a könyvecskét, valószínűleg már egy-két testsúly-csökkentő próbálkozáson túl van. Sokan próbálkoznak koplalással lefogyni. Ez a lehető legrosszabbnak tekinthető. Az alaptörvény ellen vét. A legfontosabb Törvény az Élet védelme. A koplalás azt az információt közli a fogyókúrázóval, hogy „az életére törnek”, ezért később még nagyobb gonddal fogja tárolni az élelmet, így lehetséges, hogy szinte a levegőtől, vagy a víztől is pillanatokon belül visszahíz-zák a nehezen leadott kilókat.
Helytelen az a hozzáállás is, amelyik a csodaszerekre bízza a gon-dot, és életmódját folytatja ott, ahol abbahagyta. Nem lesz sikeres és tartós a hatása. A lényeg, hogy érlelődjön meg bennünk a gondolat, hogy mi hibáztunk, nekünk kell helyrehozni, és a hibákat ezután elke-rülni. Aki így közelíti meg a gondot, az meg is fogja oldani.

c. A gyermekkorból eredő ok
Csecsemőkorban és kisgyermekkorban elkövetett szülői hiba, hogy a pici minden nyikkanására – bármi legyen is az oka – azonnal enni kap, ahelyett, hogy a valós problémáját – ringatásra vágyik, egyedül érzi magát, tele a pelus – oldanák meg. Ehelyett megszoptatják, vagy cuclit dugnak a szájába. Ez a tevékenység azt rögzíti a pici agyában, hogy bármilyen gondja van – rossz közérzet, boldogtalanság, bánat – azt evéssel oldhatja meg, illetve kompenzálhatja. Az így kezelt gyer-mekek nőnek úgy fel, hogy örömükben, bánatukban evéssel vígasztalódnak.

d. A hormonok
A túlsúly hátterében – meglehetősen ritkán, de – állhatnak hormonális okok. Általában valamilyen hormonváltozás után nem alkalmazko-dunk a megváltozott körülményekhez. Például szülés után is rengeteget eszünk, vagy a változókorban is a régi ételmennyiséget fogyasztjuk, pedig egy másik életszakaszba értünk, amikor sokkal ke-vesebb táplálékra van szükségünk. A szüléskor és a változókorban a nemi mirigyek hormontermelése csökken.
A stresszes életmód kiválthatja a pajzsmirigy hormontermelésének csökkenését. Ez lehet jódhiány következménye is. A szervezet sejtje-inek működési ütemét, anyagcseréjük sebességét a pajzsmirigy által termelt tiroxin és a trijódtironin hormonok szabályozzák. A pajzsmirigy hormonok kulcseleme a jód. Hiányakor a beteg vérnyomása alacsony, vércukorszintje alacsony lesz, vérszegény, és fáradékony, kimerült, hangja rekedt, hullhat a haja, és menses zavara, székrekedése lehet, és persze a testsúly növekszik. Ebben az esetben az étrend változás (2. fejezet) egészséges testsúlyt eredményezhet.
Igen ritka esetben a hypofízis, a mellékvese, a hasnyálmirigy túlzott működése is kiválthatja a testsúlynövekedést.

e. lelki okok
„A nyilvánvaló súlyfölösleg sokszor a belső beteljesülés hiányát próbálja kompenzálni.” írja Rüdiger Dahlke a neves pszichológus. Valóban, aki nem tartja harmóniában a test-lélek-szellem hármast, a felborult egyensúly kifejeződhet túlsúlyban. Lelki ok az alapja annak, hogy valaki evéssel vígasztalja magát. Ha más megoldást tudunk keresni a problémákra, akkor előbb-utóbb arra átállva, a testsúly magától rendeződni fog.

f. Energiahiány
Az a test, amelynek kevés az energiája, a zsír segítségével óvja ön-magát. Minél kevesebb energiapotenciál áll rendelkezésünkre, a mindennapi dolgok annál könnyebben túllépik terhelhetőségi szintünket. Túl sok minden kerül a közelünkbe, és többé nem tudjuk elhatá-rolni magunkat. Testünk tartós stresszben van. A túlélés érdekében a test elkezdi növelni a pocakot. Képletesen szólva, a hasunkkal min-dent egy kicsit távolabb tolunk önmagunktól. Olyan messzire, hogy ez a stressz többé már ne zavarjon minket. Ha lefogyunk, hasunk kisebb lesz, és a stressz újra közelebb kerül hozzánk. Ezen a ponton szakítják meg a legtöbben a diétát, vagy a diéta befejezését követő-en gyorsan visszahízzák a leadott kilókat. Célszerű a testünk energia potenciálját felépíteni. Stresszmentesen oldjuk meg feladatainkat, és egy napon már nem lesz szükségünk arra, hogy hasunkat védő-pajzsként magunk elé helyezzük, és elkezdődik a fogyás.


A kínai filozófia magyarázata:
Az Öt Elem Tana szerint minden dolog a világon a FA, TŰZ, FÖLD, FÉM és VÍZ szimbólumokkal jelölt öt alapvető folyamat-kategóriába sorolható. Természetesen az Ember, az ember szervei, életfunkciói, lelki megnyilvánulásai is besorolhatóak az Elemek fennhatósága alá.
A FÖLD elemhez a nedvesség tartozik, ami mindent nehezít. – nehéz, mint a föld – akadályozza a mozgást. A FÖLD adja a szervezet ritmikáját, mint az alvás-ébrenlét, az étvágy-emésztés. A FÖLD elemhez tartozó yin szerv a LÉP. A LÉP energiakörébe tartozik a hasnyálmirigy, és annak feladatai is. A LÉP szabályozza az emésztést, a táplálék átalakítást, felszívást, tárolja a táplálkozási energiát, keringésbe hozza és szétosztja a táplálékot. Meghatározza a zsírszövet, bélnyálkahártya, a kötőszövetek állapotát. A LÉP szabályozza az étvágyat, az ízérzést. A FÖLDhöz az édes íz tartozik (cukorbaj) az édes kismértékben táplálja, nagymértékben megtámadja a LÉP energiáit.
Mivel az okok között sokszor szerepel a stressz, érdemes ezt is megvizsgálni. A stressz a vesékre hat, ami a VÍZ elem szerve. A VESE felügyelete alá tartoznak a belső elválasztású mirigyek, úgy-mint a nemi mirigyek és a pajzsmirigy is. A VESE ellenőrzi a vizet, szabályozza a test vízmennyiségét.
Tehát a testsúly zavarokat elsősorban a FÖLD és a VÍZ elemeknél kell keresni, és a gyógyulás egyik Útját is ezeknek a zavaroknak a rendezésével lelhetjük meg. Az akupunktúra, akupresszúra, fülreflexológia, moxaterápia és köpölyözés erre az elvre alapulva segíthet.

 - Miért vagy olyan letört?
- Megcsal a férjem, én meg idegességemben csak fogyok, csak fogyok.
- Miért nem válsz el?
- Nem lehet, még hat kiló feleslegem van.

Miután áttekintettük az okokat, ki tudtuk választani, hogy a saját esetünkben mi lehet az ok. Az okoknak megfelelően választhatjuk ki a segítséget is. A kilencosztatú kör alapján áttekintjük a tennivalóinkat. Ezek alapján állíthatjuk össze a személyre szóló EGÉSZség programunkat.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

hamarosan: www.kispad.org.hu

(Faludi Erika, 2008.09.17 09:50)

szia, mindig mondasz valami újat. Köszönöm