Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hogyan lettem/vagyok természetgyógyász?

2008.08.26

A kezdetek

A hatvanas években megjelent Pálos-könyv a kínai gyógyászatról volt az első találkozásom a témával. Felvettem a kapcsolatot Szilárd Róbert doktorral, aki a könyvet fordította, és az akupunktúrát művelte. Akkoriban ez tiltott dolog volt, így eltávolodtam a témától.

 

Az újra-felfedezés

A nyolcvanas években csírázott ki a természetgyógyászat Magyarországon. Először Oláh Andor dr. által szervezett Talpmasszázzsal ismerkedtem meg, és a lejtőn nem volt megállás! A gyógynövények, a radiesztézia, az apiterápia, szín- hang-, nemeskőterápia, és ismét a távolkeleti gyógyászat! Újra beleszerettem! És tanulás, tanulás. Lehetőleg kínai mesterektől, tiszta forrásból. Kedvencem lett, különösen a fülreflexológia.

Elvégeztem a Beata Bischof-féle rák-kurzust, Anton Jayasuriya szabadegyetemét, a hagyományos és alternatív pszichológiát, az orvosi masszázst, és amit csak lehetett.

Íriszdiagnosztika, füldiagnosztika, nyelv-vizsgálat a fejlődés következő állomásai. Az Életerő című újságba évekig rendszeresen cikkeket írtam.

Amikor nyugdíjba mentem, a korábbi tapasztalatokat, jegyzeteket könyvekké formáltam, és kedves kolleganőm lett a kiadóm.

 

Napjaink

Az 1997-es természetgyógyászati rendelet előkészítésében, a tananyag összeállításában is részt vettem, a Magyarországon akkor ezzel a témával foglalkozó kb. nyolcvan kollegámmal együtt.

A rendelet megjelenése után az ETI vette a természetgyógyászokat szárnyai alá.

Azóta tanítással, vizsgára felkészítéssel foglalkozom, részt veszek a vizsgabizottságokban.

Amíg bírom erővel, szellemileg, addig szeretnék segíteni. Betegtársunkat gyógyulni látni, a helyes útra visszatérni látni csodálatos érzés.

 

Amikor még nem nézték jó szemmel a természetgyógyászokat, és támadták őket szakmaiatlanságukért, elvégeztem az orvosi gyógymasszőri képzést. Nos, a természetgyógyászati képzés alaposabb! Nagyobb tudást lehet összeszedni általa. Amióta megjelent a rendelet, és hivatalossá tették a vizsgáztatás rendszerét, már megnyugodhatnak, képzett emberek kerülnek kis az iskolákból.

 

 

Amióta nyugdíjas vagyok, már nem praktizálok, hanem könyveimen keresztül adom át a megszerzett tapasztalatokat.

A szakképzésben meghívott előadóként veszek részt.

 

A könyveim közül a legtöbb ezért is természetgyógyászati tárgyú, bár itt-ott kivillan belőle a mitológiai összefüggés is.