Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Méregforrás - a dohány, a pszichoaktív drog

2008.09.11

Ez a pszichoaktív növény nagy karriert futott be. Nézzük, mit írt róla 1762-ban K. Mátyus István "Ó és Új Diaetetica" című művében. (Nekem tetszik a nyelvezete.)

 A DOHÁNYRÓL VAGY TABÁKRÓL

A tabák, így neveztetik egy amerikai Tabaci nevű szigetről, Képmely ma Nova Valachriának is mondatik, ahol ez igen bőven terem. Ennek magvát 1560-dik esztendőben legelőször egy belga hozta vala az északi Amerikának Florida nevű tartományából Európába, és adta Portugáliában Nicotius Jákobnak a francia király, II. Ferenc akkor ott múlató követének, e pedig onnan küldötte a király anyjának, Catharina de Medicesnek. Ki is ezt elültetvén, a róla költ füvet nevezte nicotiánának. Innen egész Európába rövid idő alatt elszaporodott.

Élnek a tabákkal az egész világon füstül is, porul is. Füstül is, akik ezt először szívni kezdik, fejük elszédül, fáj, gyomruk émelyeg, hánynak, ételbéli kívánságuk elvész, hasuk megyen, egész testük reszket, sőt a gyengébbeket néha a nyavalya is kitöri vagy igen nehéz álom nyomja el. Vannak, akik emiatt gutaütésbe esvén, meg is holtanak. Az amerikai pogány papok, midőn valami nagy dologban jövendőt akarnak vala mondani, előre tabákfüstöt szívnak vala fel holmi csőn jó bőven, melytől elszédülvén, a földre esnek vala, de majd felébredvén, mint azalatt vett isteni jelentést úgy mondják vala kétséges magyarázatú jövendöléseiket elő.
De ha mindezen változások közt is bátorkodik az ember a füstölést vagy pipázást ottan-ottan gyakorolni, úgy hozzászokok a természet, és oly kedves sensatiót kezd ettől tapasztalni, hogy sokan el merjék mondani, hogy étel és ital nélkül inkább ellennének, mintsem pipa nélkül, és minden melancholiájuknak s szomorúságuknak enyhítésére ezt ragadják elő.
....   Remélhetni, hogy ennek utána is a becsületesebbek nem fognak ezen az alkalmatlan csemegén nagyon kapni.
.... azt mondhatom, hogy az csinosabb gusztus szerint inkább csókra és nyájas beszédre termett asszonyi csürdé ajakok közé a pipaszár (és cigaretta) éppen nem illik. ....

 ....................

Sajnos időszerű ezzel a témával foglalkoznunk, mert minden harmadik idő előtti - 65 év alatti - halálesetért a dohányzás felelős. A felnőtt lakosság 35 százaléka dohányzik - és egyre több fiatal - s természetesen ezért vagyunk világelsők a rák, a szív- és érrendszeri betegségek, így a szívinfarktus, agyvérzés és még egy sor pusztító nyavalya terén. Sok a tüdőrákos, az amputált lábú, nő a koraszülöttek száma, és a torzszülés.

Ez a téma szinte mindenkit érint, mert majd mindenki dohányzik, vagy aktívan, vagy belélegezve a más füstjét, passzívan. A dohányzás betiltásában nem történik előrelépés, mert divat "emberi jogokra" hivatkozni. Emberi jog?! Ha a gyilkosság és öngyilkosság emberi jog, akkor rendben is lenne, de ez nincs így.

A dohányzás azért is közügy, mert pl. az egészségügy kapacitásának egyharmada a dohányártalmak kezelésére van lekötve. (Szerintem több, mert nem számolták bele a koraszülöttek és fogyatékosok óriási anyagi terhet jelentő kezelését). És akkor még nem beszéltünk a nemzeti vagyon dohányzás miatti pusztulásáról. Az erdőtüzekről, lakástüzekről, gyárak leégéséről - eldobott cigarettacsikkek miatt.

 Próbáljuk egy kissé áttekinteni a problémát.
Vegyük sorba a dohányzás

-egészségügyi,
-anyagi,
- környezetvédelmi,
- szociális

 következményeit.

 1. EGÉSZSÉGÜGYI HATÁSOK
a/  a légút
A British Medical Journal szerint a dohányzás károsan befolyásolja az orr, a gége és a légcső nyálkahártyasejtjeinek működését. A dohányfüst ugyanis bénítja a sejtek felszínén lévő kefe szőrszálaihoz hasonló, a nyálkát és a belélegzett idegen anyagot - baktériumot, porszemcsét - a mélyből a garat közelébe továbbító csillószőröcskék mozgását. Továbbiakban a sejtek csillószőrei letörnek, a sejt elpusztul. Gyorsítania kell a sejtosztódást a légutakban, hogy feladatát el tudja látni. Ennek hatására a ráknál visszatérünk.
Dohányzáskor sok káros égéstermék keletkezik, köztük szénmonoxid, kátrányfélék, melyek a tüdőkön keresztül a véráramba kerülve fejtik ki káros hatásukat.
Mik ezek? A tüdő szerepe a légcsere, mikor az éltető oxigént felvesszük, a széndioxidot és egyéb keletkezett gázokat leadjuk. Ha az oxigén helyét dohányfüst - benne szénmonoxid - foglalja el, felhalmozódnak a sejt életműködését gátló gázok (széndioxid, ammónia, metán) és más sejtmérgek. Ha oxigénhiány lép fel, akkor például felhalmozódik a cukorlebontás terméke, a piroszölősav a vérben, mely erős érszűkítő, vérnyomásemelő méreg. További tünetei a fáradtságérzés, remegés. Az emberi szervezetben kisebb jelentőségben működnek anaerob folyamatok is, melyek kóros esetben előtérbe lépnek. Ilyen eset az oxigénhiány, mely dohányzáskor fellép. Kísérletekben oxigénhiány segítségével hoztak létre rákot szövettenyészetben.

 b/ a vér
A vérben, a vörösvértestekben található a haemoglobin, szabad vasa katalizátorként vesz részt a légcserében. A dohányfüst szénmonoxidjával reakcióba lép, így feladatát nem tudja ellátni. Vérszegénység léphet fel, vagy a vérképző szervek merülnek ki a megnövekedett feladat miatt.

c/  Az energia, a bőr
A tüdő energiaszintje dohányzáskor csökken. A kínai energiaelmélet szerint a tüdőhöz kapcsolódó képletek a bőr, és a szőrzet. A dohányos bőrének színe sötétebb, valamint a collagénrostok károsodása miatt hamarabb és mélyebben ráncosodik.

 d/ mellékvese, stressz
A vízben oldódó C-vitamin szabályozza a sejtanyagcserét, érleli a vörösvérsejteket, részt vesz a mellékvesehormon képzésében, növeli a szervezet ellenálló erejét a fertőző betegségekkel szemben (fokozza a fagociták, a falósejtek idegen anyagokat, kórokozó baktériumokat bekebelező falóképességét, a védőanyagok, immunanyagok termelését.)
A dohányzás során keletkező mérgező anyagok lebontásához rengeteg C-vitamin kell, így hiányállapot alakulhat ki. A C-vitamin hat a mellékvesére, összefüggésben van a stressztűrőképességgel. Kimerül a mellékvese hiányállapotban. Ha csökken a mellékvesehormon, a bőr sötétebb lesz, gyengeség, fogyás és szédülés jelentkezhet. Sokan "fogyókúrának" használják a dohányzást, pedig az így létrejött fogyás hormonprobléma következménye, önmagában is betegség.

e/ a máj
A dohányzás során keletkező méreganyagok lebontása nagyon megterheli a májat. Sőt a rászokásnál beindul egy "ellenmérget" termelő program, ami miatt nem érzik már a kezdeti rosszulléteket. Emiatt van az a leszokáskori probléma, hogy elvonási tünetként rosszullét keletkezik, mert kell egy kis idő, hogy a szervezet leállítsa az ellenméreg termelését.
Méregtelenítési módszerekkel ez a folyamat gyorsítható és hatékonyabbá tehető.

f/ a rák
Szervezetünkben csak vörösvértest percenként 200 millió képződik. Ha minden millióra jut egy sérült, akkor 200 sérült képződik percenként! Egy nap alatt 290000. Ha a szervezetben valahol irritáció történik, annak kijavításához gyorsabb sejtosztódás szükséges. Ilyen irritáció pl. a légutak csillós nyálkahártyájára a dohányfüst - és nem csak a dohányosé!!!, hanem a passzívé is - itt tehát megnövekszik a sérült sejtek száma is. Csak a limfoid sejtpopulációban egyidejűleg 10 mutáns található. Az egészséges szervezet a "normális" szintű sérült sejttömeggel  meg tud birkózni, de a megnövekedett sejtszámmal, főleg ha más stressz is éri a szervezetet - pl. vitaminhiány, mérgezett állapot, vérkeringési probléma, lelki megrázkódtatás - már kisebb valószínűséggel fog megbirkózni, így nő a rák valószínűsége.
Ráadásul a sérült sejtek keletkezésének aránya egyedi adottság, egyénenként változik. Tehát előfordulhat, hogy kisebb arány-adottságú dohányos vígan megbirkózik a kóros sejtekkel, a rákkal, míg az ő füstjét a nagyobb arányadottságú vétlen, nemdohányos orra alá fújva, meggyilkolja őt. Jelen jogrendünkben el nem ítélhető módon követi ezt el. Sajnos még napjainkban is, nem veszik ezt komolyan!!!

g/ az érszűkület
Az a/ pontban már említett módon a dohányzás egyik elég rettenetes következménye az érszűkület, ami óriási fájdalommal jár, az amputáció szinte megváltás. Az agyvérzés következtében előálló bénulást is vállalják a dohányosok.

h/ a kromoszómák, az utódok
"... a cigarettafüst-sűrítménnyel végzett kísérletek ismerete el kellene hogy riassza a legmegátalkodottabb nikotinrabot is. Ez klasztogén a növények gyökerében, mutációt okoz a baktériumokban, élesztő- és tömlőgombákban, ecetmuslicák és emlősejtek tenyészeteiben. Erős in vitro harlekinizáló. (Harlekinizáció: a meiózis profázisában az apai és anyai eredetű párosodott homológ kromoszómák kromatidáinak egy-egy szakasza kölcsönösen kicserélődik.) A dohányfüst gátolja a DNS gyógyulását, növeli az abnormis spermiumok számát. Rákosan transzformálja az in vitro tenyésztett emlőssejteket. Szoros kapcsolatban áll a tüdőrákkal, és erős teratogán (torzszüléskiváltó) tényező. (Marini 1983.)
(A kromoszómatörékenységnek és harlekinizációnak az örökletes betegségeknél, és fejlődési rendellenességeknél van jelentőségük.)
Az ondóra is rossz hatással van a dohányzás, sterilitás oka lehet. A károsodott embrió elpusztul, így meddőség keletkezhet, pedig az anya egészséges lehet. Súlyosan károsítja az egészséges magzatot az anya dohányzása!!! A szénmonoxidos vér kevés friss oxigént juttat a magzatnak, így az kisebb súlyú, vagy koraszülött, elmarad a fejlődésben. Mintha anyja állandóan fojtogatná magzatát, mindezt büntetlenül!!!! Nem hivatkozhat személyiségi jogaira, mert egy másik életet tesz tönkre! Az oxigénhiányra legérzékenyebb az idegsejt. Így nagy eséllyel indulhat a "hülyegyerekért" pályázaton.

2. ANYAGI HATÁSOK

Az eddigieket olvasva nem is kell talán külön részletezni a dohányzás anyagi kárait, mely mindannyiunk pénztárcáját terheli természetesen. Inkább csak összefoglalás. Az összes egészségügyi kiadás nagy részét teszi ki a megbetegedett emberek ellátása, a fogyatékos gyerekek, koraszülöttek életben tartása. A táppénznapok kb. 30-40 %-a közvetlenül a dohányzás miatti, közvetve több. Egész kórházak, szanatóriumok tartattnak fenn szinte kizárólag dohányos emberek miatt (tüdő, szív, műláb-rehabilitáció...) Az érszűkület miatti halláskárosodás, amputáció, agyvérzés nyertesei mindannyiunk körül ott élnek és nemcsak saját életüket tették tönkre, hanem környezetükét, családtagjaikét, valamint a társadalombiztosítást fizető dolgozókra is óriási terheket rónak. Ki nem szeretne kevesebb TB járulékot fizetni? Vajon kinek a pénze a leégett erdők pótlása, ágyban dohányzó emberek miatt hányan veszítették el egész életükön  át összekuporgatott pénzen vett lakásukat, mennyi lehet a tűz miatt leégett gazdasági kár (pl. raktárak, gépcsarnokok, stb.) Hány tűzoltó veszíti el életét vagy egészségét, amikor a dohányos által okozott tüzet oltja? kérdések, óriási számok, emberi tragédiák mögötte.

3. KÖRNYEZETI KÁROK

gyermekkoromban vízbe áztatott dohány levével permeteztünk. Igen hatásos volt. Kb. 1-2 szál cigaretta ellett 1 m2 terület tetvetlenítéséhez. Ha csak egy átlagos buszmegállót veszünk, hány szál eldobott cigaretta ázit ott bele a csatornába, az pedig vizeinkbe? Számoljunk! Kb. 3-4 millió ember dohányzik, naponta kb. 20 szál cigarettát, az 80 millió szál. Ennek kb. 20%-a nem kerül elszívásra, hanem eldobják. Ez 16 millió szál. Naponta. Csak kishazánkban. Ez naponta kb. 8 millió m2 terület mérgezését jelenti. És ez a vizeinkbe folyik, azt megisszuk stb. Ezért is ritkultak le (tüntek el) folyóinkban a halak, kisállatok, többek között. Hány millió embert örvendeztet naponta az utcák csikkszőnyege, füstölgő kukák látványa? Hány gyermek lelkét építik a felnőtteknek ezen cselekedetei?

4. SZOCIÁLIS HATÁSOK

Azt ajánlom, most a nemdohányzó, esetleg a dohányfüstre allergiás, amiatt asztmás ember szemszögéből nézzük meg, mit "köszönhetnek" dohányos "felebarátaiknak". Szinte a TELJES ÉLETÜK ELLEHETETLENÜL!
Emberünk elindul a mu8nkába. Beáll egy közlekedési eszköz megállójába, de nem tud úgy állni, hogy valaki az orra alá ne fújná a füstjét. Ennek a bűze is elég, no meg a látvány, Hiszen az utcai szemét 70%-a a dohányosok szorgos munkáját dicséri. Arra is lusták, hogy szégyenletes szenvedélyük nyomait eltüntették a hulladékgyűjtőbe. Minden jóérzésű embert iszonyattal tölt el, hogy bokáig csikkben kell gázolnia a (pesti) utcákon, a megállókban.
Ha ezt megúszta emberünk, akkor eljutott a munkahelyére, ahol állandó konfliktusforrás a füstölés. Ha szegény szóvá meri tenni, hogy fullad, hogy hányingere van a füsttől, és legalább ablakot engedjenek nyitni, akkor ő az antiszociális, aki nem tud alkalmazkodni a közösséghez, nem veszi figyelembe a "többség jogait" (?!) (Sajnos ez még az - azóta bevezetett munkahelyi dohányzási törvény - ellenére igaz.)
Amikor a fejfájástól már nem is lát, egész napja el van rontva, hazatámolyog. Gyermeke a nyakába ugrik üdvözlő puszira, de el is löki magától azonnal, "hiszen te undorítóan bűzlesz, mami, papi." Akkor a békés, nemdohányzó emberkénk lelkében gyilkos gondolatok születnek "embertársai" rovására. Persze ez is csak őt mérgezi tovább. De még lakása magányába sem menekülhet a dohányfüst elől. Családtagjait ugyan maga választotta, de szomszédait nem. És pl. a lakótelepi lakások "szellőzői" minden szagot, füstöt végigzavarnak az összes emeleten, elkeverik, felhígítják. Aki asztmás, annak ez is bőven elég. És akkor még nem említettem azt, hogy természetesen emberkénk nem térhet be egy kávéházba, étterembe barátaival, mert étkezését zavarja a szomszéd asztalnál élvezkedő dohányos szemtelenül orra alá kacskaringózó füstje. - mert neki személyiségi joga van, neki, és csak neki.... Mit tehet? Lassan megszűnnek emberi kapcsolatai. Az utazással sem jár jobban, hiszen a repülőn az egyik sor a dohányosoké, a mellette lévő a nemdohányzóké, ezt csak a füsttel felejtették el közölni. (Az intercity járatok is "ügyesen" megoldották ezt a problémát..) A vonatokon a nemdohányzókocsi folyosója is a dohányosé, színházban jól teszi, ha a szünetben a nézőtéren marad, különben pórul jár.
szumma-szummárum: ami az egyik ember számára - halálos ugyan, de élvezet, az a másiknak - szintén halálos, de addig is kínszenvedés.
Ha a tortúrát nem bírva szegény nemdohányos eltámolyog a rendelőbe, orvosa cigarettával a szájában kérdezi, mi a baja. (Velem is megtörtént. - Nem is mondta, hogy köhög. - Nem is fújták az orrom alá a füstöt. - és erre még ő sértődött meg.) TÉNYLEG MI IS A BAJA? HAGYJATOK ÉLNI!

Kedves dohányosok! Végiggondolták ezeket? Aki végigolvasta, és csak azért is folytatja - eléggé el nem ítélhető tettét, - annak a lelkiismeretének meg kell birkóznia a fent említett terhekkel. Aki azonban úgy dönt, hogy ettől a rémes szenvedélytől - hiszen egy kis bűzrudacska uralkodik rajta - meg szeretne szabadulni, a lehetőségek egész arzenáljával találkozhat. A visszafordíthatatlan folyamatokat kivéve - előrehaladott daganat, tüdőtágulás -, hosszabb-rövidebb idő alatt regenerálhatja szervezetét, visszanyerheti esélyeit, barátokat (akikről nem is tudja, hogy dohányzása miatt veszített el) nyerhet. Sok gyógynövény készítmény van, teák, kálmosgyökér-rágcsálás stb., de a teljes méregtelenítéssel, az esetleges lelki okok feltárásával, az étrend változtatásával, fülakupresszúrás addiktológiai kezeléssel együttesen teljes, biztos sikert érhet el.
Akinek ehhez segítségre van szüksége, forduljon természetgyógyászhoz. Addig is, ne fújja más orra alá!

..........

Dohányzás következtében minden tizenharmadik másodpercben meghal egy ember a világon. Mintha naponta húsz, utasokkal teli Jumbo-Jet zuhanna le. (Halfdan Mahler, WHO) Nos, ez az, amin változtatni kellene. A legfontosabbnak ezen a területen is a megelőzést tartom. Tehát már az iskolákban kell elkezdeni. Persze nem hatásos, ha a tanár - szájában cigarettával - tarat felvilágosító előadást. Tehát nagy felelősség hárul a pedagógusokra, az egészségügyben dolgozókra, a lelki vezetőkre, és mindenkire, aki példakép, mintakép lehet, illetve kellene lennie.
Manapság, amikor annyi ember van munka nélkül, nem lenne gond a megrögzött dohányosokat lecserélni, ez egyeseknek motivációt adhatna a leszokáshoz.
El kellene érni, hogy nyilvános helyen, társaságban a dohányzás "ciki" legyen,, valami elítélendő dolog, mint pl. a szellentés. Külföldön van már rá példa, hogy partikra nem hívnak meg már dohányost, munkahelyre nemdohányzókat keresnek, stb. A leszokáshoz a legfontosabb a MOTIVÁCIÓ. Valami miatt el kell határoznia, hogy le akar szokni. Jó lenne, ha nem egy szívinfarktus, vagy végtag amputáció miatt kellene így dönteniük.
Akik már hajlanak rá, azok számára van egy jó hírem. Néhány - már visszafordíthatatlan - elváltozás kivételével nem reménytelen a gyógyulás.
Például: - A szénmonoxidszint a vérben 1 nap alatt a normális szintre állhat be.
- A nikotin 1 hét alatt kiürülhet a szervezetből.
- A szívinfarktus-veszély 2 év alatt a nemdohányzók szintjére csökken.
A tüdőrák kockázata sajnos csak 15 évi dohányzásmentesség után csökken le.
Tehát, van remény! Ennek ellenére, a siker érdekében tisztában kell lenniök, hogy mi vár rájuk, mire kell vigyázni. Célszerű tudatosan megtervezni a leszokó programot.
Mivel az eddigi tapasztalatok alapján a "fokozatos" leszokás nem volt sikeres, én az azonnali abbahagyást javaslom, és erre igyekszem tippeket adni.
Közismert, hogy a dohányzás abbahagyásakor általában nő az étvágy, ennek következményeként a testsúly is. De ez átmeneti. Annak következménye, hogy a nikotin eddig károsan befolyásolta az anyagcserét, csökkentette a táplálék felszívódását, károsította a gyomor és bélcsatorna nyálkahártyáját. A szervezet korrigálni fogja, átállítja az anyagcserét és beáll a normális testsúly. A súlyfelesleg nemcsak ettől keletkezhet, - ez korrigálódik -, hanem a dohányzás helyett végzett nassolás miatt is, amit viszont a szervezet nem korrigál, ezt meg kell előzni.
A szájat ért ingereket átmenetileg pótolni kell, de ez ne édesség, cukorla legyen, hanem pl. tárnicsgyökér darabka rágcsálása. A szervezetből a mérgeket minél hamarabb ki kell üríteni, hogy az elvonási tünetek enyhébbek legyenek, és rövidebb ideig tartsanak. Ezt vértisztító teával, sok ásványvíz fogyasztásával, lékúrával érhetjük el. A folyadék ilyenkor akár 3-4 liter is lehet, a szív és a vese állapotától függően.
Ilyen vértisztító tea lehet pl. csalán, fehérmályva, kakukkfű, zsálya keveréke. Aromaterápiás megoldásként javasolható a kakukkfűolaj, az édesköményolaj, az eukaliptuszolaj, akár a gyógyteával kombinálva.
A lékúra azért is ajánlatos, mert ezzel nemcsak a szervezet gyors átmosásában segítjük szervezetünket, de a hiányzó vitaminokat is pótolni tudjuk. A dohányzás a nyomelemek, a C-vitamin és a B-vitamincsalád felszívódását akadályozza elsősorban. A C-vitamin pótlása különösen fontos, a méregtelenítést segíti. A B-vitaminok pedig az ideges kísérőtüneteket tudják mérsékelni.
Lékúraként ajánlatos, hogy 3-4 napig csak a gyógyteákat és zöldségleveket (sárgarépa, zeller, burgonya, cékla) fogyasszunk. A lékúra ideje alatt naponta kétszer-háromszor végezzünk bélöblítést 1 liter vízzel + 1 dl feketekávéval.
Fontos a lelki támogatás is. Szükségünk lehet segítségre. Ilyen segítség lehet az agykontroll, a jóga, a bioenergia-gyűjtő gyakorlatok, de az egyszerű relaxáció, vagy a kineziológiai oldás is, hogy átsegítsen a kritikus hullámvölgyeken.  Jó, ha a családunk, barátunk, vagy munkatársaink, akik pozitív segítséget adhatnak, a segítségünkre tudnak sietni, drukkolhatnak értünk. Tehát ne tartsuk titokban - a kudarctól félve - elhatározásunkat, hanem keressünk szövetségeseket hozzá.
Segítheti célunk elérését a talpmasszázs alkalmazása is. Segít a méregtelenítés gyorsításában és az idegesség csökkentésében is. Mozogjunk sokat, legalább sétáljunk napi 1 órát friss levegőn, de ha korunk és állapotunk megengedi, rendkívüli jó hatású a kora reggeli 1 órás úszás.
Az eddigiekben leírtakat mindenki elvégezheti. Ha ez kevésnek bizonyulna, úgy mindenképpen természetgyógyász segítségét ajánlom kérni. Ugyanis nagyon sok segítséget tudnak adni a különböző természetgyógyászati ágak szakértői.
Pl, az Auriculo-terápia, a fül ingerlése, kezelendő a Shen-men, a tüdő, a vese, a máj, a szimpatikus idegrendszer (vegetatív áthangolás) pontja, esetleg a száj zónája. Ezt a kezelést legcélszerűbb beültetett gyógynövénymagvakkal végezni, így elegendő heti 1-2 kezelés, a hatás tartósabb.
Akupresszúrás kezeléskor a Kor-20, a négy Ex-1, a Sz-7, Szb-6, és H-62 pontok kezelhetők jó eredménnyel.
Isopathiás kezeléskor a saját cigarettából készített speciális potentírozott oldatból kell 1-1 cseppet a nyelv alá cseppenteni. A kezelést kiegészíthetik Nux Womica májméregtelenítő adásával.
Ha a leszokás nehézségein már túl vagyunk, rátérhetünk a még fennmaradó betegség gyógyítására. Legfontosabb a láb érszűkülete. Ezen csalángyökérfőzetből készült 20 perces forró lábfürdővel, és a Gy-36, Lh-6 pontok kezelésével érhető el a legjobb eredmény. Moxázható a V-1 +M-3 és V-3 + H-60 pontpár. Az agyi érszűkületnél a Kor-20 pont kezelése javasolt. Az étrendben szerepeljen tönkölybúza naponta (csíráztatva, vagy főzve), mert az erek rugalmasságát helyreállítja, csökkentve az agyvérzésveszélyt.

Ezzel korántsem teljes a természet gyógyító lehetőségeinek tárháza. Fontos tudni, hogy csak komplex módon, a felsorolt lehetőségekből a lehető legtöbbet kombinálva sikerül igazán az áhított célt elérni.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.