Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SZÉNANÁTHA - ALLERGIA ÉS TERMÉSZETGYÓGYÁSZAT

2008.09.02

TARTALOM

PROLÓGUS 5
SZÉNANÁTHA 7
MI AZ ALLERGIA? 7
IMMUN-DEFEKTUS MODELL 8
MI AZ ASZTMA? 9
AZ ALLERGIA OKAI 10
A légszennyezés 10
A PAH 11
AZ ÓZON 13
A dohányfüst 13
A VIRÁGPOROKRÓL 14
SZÉNANÁTHA ÉS A SZÜLETÉSI JEGY 18
PROBLÉMÁK 21
TENNIVALÓK 21
1. MÉREGTELENÍTÉS 23
TISZTÍTÓKÚRA 23
2. REFORMTÁPLÁLKOZÁS 26
Diéta 31
3. GYÓGYÍTÓ NÖVÉNYEK 33
FITOTERÁPIA 33
VÉRTISZTÍTÓK 36
HURUTOLDÓK 36
GÖRCSOLDÓK 36
GYULLADÁSCSÖKKENTŐK 37
HÖRGŐTÁGÍTÓK 37
SZIMPATIKUS IDEGRENDSZERT INGERLŐ 37
ANTIHISZTAMIN HATÁSÚ 37
AJÁNLOTT HÁZISZEREK 37
SZTEROIDOKRÓL 38
AZ AROMATERÁPIA 38
LEVENDULAOLAJ 39
EUKALIPTUSZOLAJ 39
Az illóolajok felhasználása 39
BACH-VIRÁGTERÁPIA 40
4. ELEMEK 42
FOTOTERÁPIA 43
VÍZGYÓGYÁSZAT 43
Kneipp-kúra 43
Asztmazuhany 44
BARLANGTERÁPIA 46
NEMESKŐGYÓGYÁSZAT 47
SZÍNTERÁPIA 48
5. MOZGÁS 50
TÜDŐKAPACITÁS NÖVELÉSE 50
Integrált légzés 50
Paradox légzés 51
TORNA 51
TALP- ÉS KÉZREFLEXOLÓGIA 52
MANUÁLIS TERÁPIA 54
6. PIHENÉS, ALVÁS 55
TERMÉSZETES ALVÁS 55
RELAXÁCIÓ 55
7. JÓGA 58
HALTARTÁS 58
EKEÁLLÁS 59
KOBRAÁLLÁS 59
HEGYÁLLÁS 59
TÖRZSHAJLÍTÁS 60
8. LELKIGYAKORLAT 61
PSZICHOLÓGUS SZEMMEL 61
IMAGINÁCIÓS GYAKORLAT 62
MEDITÁCIÓ 63
HANGTERÁPIA 63
KINEZIOLÓGIA 64
9. SZEMÉLYISÉGFEJLESZTÉS 65
TÁVOL-KELETI GYÓGYMÓDOK 66
A KÍNAI GYÓGYÁSZAT FILOZÓFIÁJA 66
AKUPRESSZÚRA 68
GYOMOR MERIDIÁN 70
MOXATERÁPIA 72
KÖPÖLYÖZÉS 74
FÜLREFLEXOLÓGIA 74
AKUPUNKTÚRA SPECIÁLIS FORMÁI 76
HOMEOPUNKTÚRA 76
HAEMOPUNKTÚRA 76
URINoPUNKTÚRA 76
HOMEOPÁTIA 77
URINOTERÁPIA 80
SZIMBÓLUMTERÁPIA 82
AZ ALAPFORMÁK 82
AZ ALLERGIA GYÓGYÍTÁSA 82
ESETLEÍRÁSOK 84
FELHASZNÁLT IRODALOM 87

Egy kis részlet:

..............

AZ ALLERGIA OKAI
Az összefüggéseket, okokat kutatva arra a következtetésre jutottak, hogy a rohamosan növekvő környezetszennyeződés, a városi életforma és az ezzel járó stressz, a táplálékok előállításához felhasznált adalékanyagok, színezékek, tartósítószerek, a vegyszeres növénytermesztés, a dohányzás, - a passzív is – és a csecsemők szoptatási idejének lerövidülése egyaránt befolyásolják az allergiás betegségek gyakoriságát.
Az allergiás tünetek szaporodásának legfőbb oka az iparosodás, és az ennek következtében fellépő levegőszennyezés. A diesel meghajtású járművek kipufogógázai például erősen aktivizálják az allergiát kiváltó anyagokat. Állatkísérletekkel igazolták, hogy ez a gáz okozza a Japánban korábban ismeretlen cédruspor-allergiát, amelyben ma a japánok kb. 20 százaléka szenved. A cédrus virágpora ugyanis önmagában igen ritkán vált ki allergiás reakciókat, ám ha a pollennel együtt diesel-kipufogógáz is jut a szervezetbe, az allergiás tünetek jelentősen megszaporodnak.
A LÉGSZENNYEZÉS
Nézzük, mi történik az emberi szervezetben a légszennyezettség következtében? A levegőben lebegő por, koromszemcsék a rájuk tapadt egyéb anyaggal bekerülnek a légutak nyálkahártyájára. A szervezet védekező rendszere azonnal akcióba lép, a légutak csillószőrős hámja igyekszik kihajtani ezeket az anyagokat. Egy felfelé irányuló mozgással az orrnyálkahártyáig tereli a mélyebb légutakba kerülő idegen részecskéket. Amit nem sikerül így kitakarítani, azt a nyirokrendszer révén próbálja a szervezet ártalmatlanná tenni. A légnemű részecskék, káros gázok bénítóan hatnak a csillószőrökre, gátolják mozgásukat. Ezzel a nyálkahártya öntisztulása zavart szenved. Nyálkahártya fedi az orr- és arcüreget, a légcsövet, a hörgőket, és a gyomrot, beleinket is. Tartós környezeti ártalom esetén a nyálkahártya, amely a légutakat borítja megbetegszik, sérül, begyullad. A sérült, védekezni nem tudó nyálkahártyán átjutnak a fehérjetermészetű vagy a test fehérjéjéhez kötődő anyagok, és ezzel allergizálják a szervezetet. Tehát az igazi ok a szennyező gázok károkozása, a következmény, hogy a nyálkahártya áteresztővé válik, és ezzel védtelen a bekerülő mérgezéssel szemben, kifejlődik a túlzott reakció, az allergia.

A kisgyermek már gyakran szennyezett környezetbe születik. Nincs ideje a védőmechanizmus kialakítására, így egy-re fiatalabb korra tolódik a légúti betegségek megjelenése. A betegségek egy része allergiás jellegű, szénanátha, al-lergiás légcsőgyulladás, arcüreggyulladás, torokgyulladás. A kórokozók ugyanis könnyen megbetegítik a legyengült nyálkahártyájú szervezetet. (Dr.Müller Mária gyermek allergológus.)

A PAH
A levegőben lévő egyik legveszélyesebb anyag a PAH. Működési mechanizmusáról álljon itt néhány szó, hogy értsük a veszély nagyságát. A szénhidrogének körébe sokfajta vegyület tartozik. Megkülönböztetjük a nyílt láncú szénhidrogéneket, valamint az aromás szénhidrogéneket, melyek közül kiemelt figyelmet érdemelnek a rákkeltő policiklusos aromás szénhidrogének (PAH-ok). E legismertebb PAH-ok a benzpirén, dibenzantracén, metilkolantrén. A PAH-ok a kőolajszármazékok tökéletlen égésének termékei. Szilárd hordozókon, például koromszemcséken, – dieselüzemű járművek kipufogóiból nagy mennyiségben kerülnek a levegőbe – azok felületére tapadva jutnak ki a környezetbe! A finom porrészecskék igen veszélyesek, mivel eljuthatnak az alsóbb légutakba is. De van, ami miatt különösen veszélyes! Már a születendő gyermeket, vagy pici csecsemőt is károsítják!
Ugyanis az aromás szénhidrogének a születés körüli időszakban többféle úton kerülhetnek a fejlődő magzatba, csecsemőbe. Bejuthatnak a várandós kismama szervezetébe, és akkor egyrészt a méhlepényen áthatolva a géneket befolyásolni tudják úgy, hogy késői rákképződés alakulhat ki, másrészt befolyásolhatják az érésben lévő receptorokat, amelyek csak később kapnák meg a megfelelő információt. A szteroid receptorokhoz kötődve így megakadályozzák, hogy a receptor érése helyes útra terelődjék. Ennek eredményeként felnőtt korra a receptorok kötési képessége és a sejtek (szervek) válaszképessége megváltozik, kóros irányba tér el. Hibás immunválaszt adva, az előbb vázolt modellek valamelyike alakul ki.
A jelfogók valamikor a születés körüli időszakban alakulnak ki,. Előfordulhat azonban, hogy olyan anyagok vannak jelen a szervezetben, amelyek a hormonhoz hasonlítanak, de nem maguk a hormonok, és ezek is tudnak kapcsolódni az akkor még nem teljesen szelektív jelfogókhoz, így életre szólóan megváltoztatják azok működését. Szteroid alapvázzal azonban nemcsak a szteroid hormonok, hanem bizonyos aromás szénhidrogének (PAH-ok) is rendelkeznek! Ezek a környezetünkben lévő szennyezőanyagok, amelyek az autók kipufogógázaiból és a gyárakból kerülnek ki, a szemét égetés következtében jutnak a levegőbe, vagy növényvédő szerekkel a szervezetünkbe, tehát a benzpirén, a metilkolantrén, a dioxin stb. Ha ezek abban az időszakban kerülnek a szervezetbe, amikor a receptor beállítódik, az éppen érő receptorokat befolyásolhatják, és azok működését elrontják, eltérítik, mert kötődni képesek hozzájuk. (Bizonyos receptorok, pl. a vérképző szerveké a serdülőkorig elronthatók.) Az „elrontás” egyik fajtája az allergia. Azt hiszem eny-nyi ízelítő elég a PAH-ok káros hatásairól ahhoz, hogy elmenjen a kedvünk a kipufogógázos, dohányfüstös környezettől.
A dieselmotorok szénmonoxid, és szénhidrogén kibocsátása kisebb a benzinmotorokéhoz képest. DE! hatszor anynyi nitrogénoxidot, és 500-1000-szer annyi kormot bocsátanak ki. Ráadásul a kéndioxid 10-20-szorosára fokozza a korom rákkeltő hatását (Susanne Hippeli biológusnő kutatási anyaga) A dieselkorom és a kénessav megtámadja és széttördeli a sejtmembránban a zsírsavmolekulákat és így a sejt elpusztul.
AZ ÓZON
A „földi” ózon, (trioxigén) - nem tévesztendő össze a magas légköri, káros sugárzásoktól védő ózonréteggel – általában koradélutáni intenzív napsütés hatására, száraz mozdulatlan levegőben keletkezik, elsősorban a gépjárműforgalomból származó nitrogénoxidokból és szénhidrogénekből. Szeles időben a kipufogó gázok – ha még nem szívtuk be – gyorsan szétoszlanak, és „legfeljebb” savasesőt okoznak. A szélcsendes nyári időben ellenben az alul lévő hideg levegőrétegre rátelepedik a meleg, és a felszállni nem tudó szennyezőanyagoknál ekkor indítja el a napfény a fotokémiai folyamatot. Ez az ózon nagy súlyos méreg!!! Görcsös folyamatot indít el, fejfájást, köhögést, rosszullétet, fulladást, légszomjat, asztmát, tüdővizenyőt okozhat, de megtámadja a szemet is. Ezen kívül megtámadja a gabonaföldeket, fő okozója az erdőpusztulásnak is.
Az ózon kémiailag labilis kötés, könnyen felbomlik stabil kétatomos oxigénmolekulára, a harmadik szabad oxigén igen reakcióképes, agresszív oxidálószer. A földfelszín közelében minden élő sejtet károsít. A túl nagy koncentrációban jelenlévő ózon az erdők levélzetét teljesen leégeti, ami az oxigén utánpótlás termelődését csökkenti. A forgalmas utak mentén, a faleveleken nyáron látható apró, égésszerű pöttyök jelzik az ózon jelenlétét. Az átlagosnak mondható ózonszintnek kitett személyek szervezetének csökken a baktériumok elleni védekezőképessége, növekszik a prosztaglandin képződése, ami az immunrendszert szabályozza, és gyulladásfokozó hatása van. Antioxidánsok bevitelével valamelyest enyhíthetjük romboló hatásukat. (Lásd később.)
A DOHÁNYFÜST
Dohányzáskor sok (ezer körüli) káros égéstermék keletkezik, köztük szénmonoxid, kátrányfélék, melyek a tüdőkön keresztül a véráramba kerülve fejtik ki káros hatásukat. A tüdő szerepe a légcsere, mikor az éltető oxigént felvesszük, a széndioxidot és egyéb keletkezett gázokat leadjuk. Ha az oxigén helyét dohányfüst foglalja el, felhalmozódnak a sejtek életműködését gátló gázok (széndioxid, ammónia, metán) és más sejtmérgek. Ha oxigénhiány lép fel, akkor például felhalmozódik a cukorlebontás terméke, a piroszőlősav a vérben, amely erős érszűkítő, vérnyomásemelő méreg.
A dohányzás során keletkező mérgező anyagok lebontásához rengeteg C-vitamin kell, így ebből hiányállapot alakulhat ki. A C-vitamin hat a mellékvesére, összefüggésben van a stressztűrő-képességgel.

A terhesség alatt dohányzó anyák gyermekeinél háromszor nagyobb a veszélye annak, hogy életük első 18 hónapjában légúti betegségeket szereznek, mint a nem dohányzó mamák kisbabáinál. Egy tengerentúli becslés szerint az asztmás gyerekek 18-34 százaléka betegedett meg édesanyja dohányzásának következtében.
A VIRÁGPOROKRÓL
A szénanátháért elsősorban a virágporokat, polleneket okolják, de a helyzet nem is ilyen egyértelmű. Könnyen belátható, hogy virágok, virágporok mindig is voltak, előbb, mint az Ember. Allergia, szénanátha mégis szinte ismeretlen, nagyon ritka nyavalya volt. Napjainkban pedig évről-évre egyre több ember szenved miatta. Ráadásul vidéken, ahol több a virágpor kevesebb a megbetegedés, mint a városokban.

A pollen szó latin eredetű, és nagyon finomra őrölt lisztet jelent. A mai nyelvhasználatban a virágport nevezzük így. A parányi golyócskák mérete két ezred és két tized milliméter között változik. A szélbeporzású növények virágpora simább felületű, így könnyebben száll. A szél akár több 100 km messzire is elviszi. A pollen átjut a sérült nyálkahártyán, kapcsolatban kerül az immunglobulinnal, ami elindítja a közvetítőanyagok (hormonféleségek, hisztamin, acetilkolin , stb.) kiáramlását. Kövekezmény a szénanátha, szénaláz kötőhártya gyulladással, majd erős tüsszögési ingerrel kísért orr-nyálkahártya gyulladás kombinációja, melyet gégehurut és végül tüdőasztma követ.

A savas környezet növeli a görcsveszélyt. Ez a savas környezet előállhat helytelen táplálkozás, és a belélegzett kipufogógázok miatt, (kéndioxid, szénmonoxid, széndioxid stb.), melyek a tüdőben lévő vízpárával kénessavvá, illetve szénsavvá alakulnak. Ezek a savak a rajzon látható kis izmocskák görcsét okozzák, melyek elzárják a tüdőhólyagocskákat a levegő elől. A levegő nem tud kiürülni.
Súlyos, hosszú ideig tartó állapotban a kis hólyagocskák kitágulnak, közülük több „kipukkadhat”, pontosabban a sok kis hólyagocskából kevés nagyobb lesz, így jelentősen csökken a tüdő légzési felülete.

Februártól égerfa és mogyoró kezdi a virágzást, májusban-júniusban a fűfélék, augusztusban az ambróziafélék virágpora van töményebb mértékben a levegőben, de még szeptemberben, októberben is virágzik valami, pl. az aranyvessző. Decemberben, januárban a cédrus pollenjei szállnak, szerencsére ez a mi éghajlatunkon elég ritka, nem éri el a betegséget kiváltó koncentrációt.

Tehát látható, hogy a pollenek erős allergénné váltak, de ez a környezetszennyezés következtében kialakult nyálkahártya gyulladások, és immunrendszeri anomáliák következményei. Mégis a virágokat kezdjük el írtani!
...................

VÍZGYÓGYÁSZAT
Híres képviselője után Kneipp-kúrának is nevezzük.
KNEIPP-KÚRA
A szénanátha gyógyításánál a Kneipp-kúra úgy a megelőzés, mint pedig a gyógyítás szempontjából értékes gyógyeljárás. Világos, hogy az orr és a szem gyulladásos folyamatainál a vérlevezető eljárások célszerűek, mint például a hideg fél- és ülőfürdő, a lábfürdő, a zuhanyok és az alszárpakolás. Helyileg alkalmazhatunk gyakori garat- és orröblítést, melyre a zsálya- és mezei zsurló teát ajánlja Kneipp. Légcsőhurutnál törzsborogatást rendel. A szénanátha kifejlődésének a megelőzésére a virágzás előtt végezzünk 4-6 hetes edzőkúrát.
Kneipp ajánlata asztmásoknak:
Az asztma egyik fő oka a vér és a szövetnedvek kóros (savas) összetétele. Ezért a rohamot megelőző előjeleknél a beteg mossa le felsőtestét hideg vízzel, vagy pedig vegyen ecetes vizes egész lemosást. Ezek csak meleg helyiségben végezhetők. Továbbá váltakozva 40Co-os forró láb-fürdőt is vehetünk, melynek időtartama 1-2 perc. Kneipp előírása szerint tegyünk egy maréknyi sót és ugyanannyi hamut a forró lábvízbe. Ez a régi háziszer a legjobban bevált.


Az asztmás roham alatt nagy megkönnyebbedést hoz a 40Co-os, egy-két percig tartó forró karfürdő. Ilyenkor az edénybe töltött vízbe mindkét alkart és a felkart középig tesszük. (belekönyökölünk)A vízgyógyászati eljárások közül a következőket alkalmazhatjuk:
- reggel egész lemosás,
- hetenként kétszer félfürdő (14 Co-os vízben 10 másodpercig),
- naponta délután karfürdő,
- este vízben taposás, vagy hideg lábfürdő (1-2 percig),
- naponta kétszer-háromszor orröblítés hideg sós vízzel, vagy hideg mezei zsurló teával.

Fontosak a betegek rendszeres kilégzési gyakorlatai. Hetenként egyszer izzasztást is végezhetnek. Ez forró fürdőt jelent, forró hársfavirág-tea ivását, majd jól betakarózva legalább 1 órát izzadni. Utána hideg vizes lemosást, vagy zuhanyt ajánl.
ASZTMAZUHANY
A felsőtest huzanyt asztmatikus betegnél rendeljük feltűnő gyógyeredménnyel, írta Kneipp.
A felsőtestzuhanyt igazi asztmazuhanynak nevezik.
A beteg előrehajló helyzetben kezeivel egy nagy edény széleire támaszkodik, mely a lecsurgó vizet felfogja. (kád) Ezen helyzetben végezzük a felsőtestzuhanyt, hideg (14-18Co-fokos) vízzel, illetve forró-hideg váltózuhany) A karral kezdjük, fel a vállig, a mellre térünk, rövid mellzuhany után a jobb vállon keresztül haladva a hát jobb oldalsó részét zuhanyozzuk le. Ezen a helyen egy kis ideig kitartunk, és hagyjuk a vizet a hátról a mellre csurogni. Majd a jobb vállra térünk vissza, innen a jobb mellkasfélre, azután pedig a bal mell lehuzanyozása után a bal váll és a bal hátfél oldalsó része következik a jobb oldalhoz hasonló módon. A felsőtestzuhanyt végül is a bal kar lezuhanyozásával fejezzük be. A művelet alatt a fejet magasan tartjuk.

A szervezet ellenálló képességének növelésére kedvelt vízgyógyászati beavatkozás a skót zuhany. A skót zuhany akkor a legkedvezőbb, ha az 50 másodperces melegvizes zuhanyt 10 másodperces hideg zuhany követi.

A kalcium gyulladáscsökkentő hatását hasznunkra fordíthatjuk kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos ásványvízzel végzett ivókúrával, és ilyen vizekkel végzett inhalálással.
Kalcium-magnézium-hidrogénkarabonátos ásványvizek a balatonfüredi, csopaki, kékkúti, mohai Ágnes, székesfehérvári, a parádi és az Apenta, a Lukács, a Gellért, a Rudas, a Rác és a Széchenyi fürdők ásványvizei. Ezek biológiai hatásai a gyulladáscsökkentés, antiallergiás, húgysavszint csökkentés. Jó asztmában, csalánkiütésnél és egyéb allergiás megbetegedésnél, egyéb mészhiánynál. Adagja napi négyszer 3-4 dl.
A kalciumdús ásványvízben végzett gyógyúszás is jó hatású.

Szénanátha esetében a nyálkahártya duzzadását kell megszüntetni. Érösszehúzó orrcseppek helyett 1%-os sóoldattal. Egy deci vízhez 1 g sót adunk, naponta többször is csöppentsünk belőle az orrunkba.


A TŰZ elem adományai közé tartoznak a forró borogatások, például a arc-, és orrmelléküregekre, vagy a nyakra. Végezhető gyógyiszappal, krumplikásával, lenmaggal.

..................

Alternatív megoldás az akupresszúra. Sajnos csak ábrák nélkül: .........

 

AKUPRESSZÚRA
Az akupresszúra ezeket az összefüggéseket, az egyes Elemek közti kapcsolatot, az egyensúlyra törekvő erőket használja fel gyógyításra.
Az akupresszúra az energetikai vezetékekkel, és a rajtuk lévő akupresszúrás pontokkal dolgozik. Az energia helyreállítása történhet:
tűszúrással – akupunktúra,
pontmasszázzsal – akupresszúra,
hő-, infra- vagy más energia közléssel – moxaterápia,
energia blokádoldással – köpölyözés, stb.
Ezek technikai különbözőségek.

A tüdőasztma olyan energetikai egyensúlyzavar, amely elsődlegesen vagy a vesét, vagy a tüdőt érinti. Az allergiás eredetű asztma úgynevezett „külső” asztma, és „teltségi” típus. A „teltségi” típusú asztmában a pulzus telt, gyors, könnyen elnyomható, orrnyálkahártya gyulladással, bőséges orrváladékkal jár együtt.
Láthatjuk, hogy a kínai – egész más alapú gondolkozással is ugyanoda jutottunk.

Az akupresszúra rengeteg lehetőséget kínál nekünk. Ajánlott pontok tünetek szerint:
Szénanátha Vab-4, Vab-11, Lh-6, In-Do, Vab-19, Vab-20
Szénanátha (Bischko) H-1, H-2, Eh-3, Vab-2, Vab-3, Vab-4,
Vab-19, Vab-20
Orrnyálkahártya gyulladás (allergiás): Vab-4, Vab-19, Vab-20,
Eh-3, Bef-17, H-13,
Arcüreggyulladás: Vab-4, HM-17, Kor-20
Orrlégzés azonnali megkönnyebbülése: HM-17
Allergia: Vab-4, Vab-11, Gy-36, L-10, H-20, + moxa
Kötőhártya gyulladás Kéz-4 „szem-pont”
Nehezített orrlégzés: Kéz-11 „gerinc-pont”
Asztma, légcsőhurut: Kéz-16 „Köhögés- és asztma-pont”
Viszkető szemre: Véb-1
„Kortizon-pont” Véb-3,
Kombináció: Kéz-11 erősen 1 percig, Véb-3+Véb-1 ne túl erősen.
Asztma: T-1, T-2, T-7, T-8, H-13, Bef-17 Bef-22, T-9, V-7, Gy-40
Asztmaroham: T-6

Az egyes pontok, és hatásaik:

Vab-4
általános fájdalomcsillapító pont, mindenre jó, ami a fejen található, mandulagyulladás, orrnyálkahártya gyulladás, szénanátha, hörghurut, légzési nehézségek, bőrbetegségek, szem kötőhártya, arcüreggyulladás, „steptococcus-pont”, minden gennyes gyulladásra. Immunrendszer erősítő.

Vab-20
Az orr-ajakredő és orr alap között.
Gátolt orrlégzés, arcüreggyulladás, szénanátha, kötőhártya gyulladás

Kéz-16 „Köhögés- és asztmapont”
Tüdőasztma, légcsőhurut, fejfájás

Szb-6
Feszültségoldó, relaxáló

Gy-36
Általános erősítő pont. Emésztőrendszer összes funkcionális rendellenessége, immunrendszer erősítő, mindenféle allergiánál, pszichés mesterpont.
Gy-40
Köhögés, hurutoldó

Véb-1 Szemviszketés
Véb-3 gyulladáscsökkentő „Cortison”-pont, gyulladásos eredetű szembetegség, görcsoldó

Hólyag meridián háti belső ága, a gerinc két oldalán két-két ujjnyi távolságra fut. Ezen a vezetéken található minden szerv fontos befolyásoló pontja.
H-11
Felső légúti hurut
H-12
„Szél Kapuja”
Felső légúti hurut, forróságérzés, láz
H-13
„Tüdő befolyásolója”
Köhögés, asztma, felső légúti hurut
H-20
„Lép befolyásoló”
Allergiák

Bef-22
felső légúti hurutok, asztma, köhögési roham, gégegyulladás

Bef-17
„Légzőrendszer mesterpont”
asztma, légcsőhurut

TÜDŐ meridián minden pontja jó asztmára.
T-8 torokfájás, köhögés asztma
T-9 asztma
T-10 láz, torok
T-11 láz, köhögés
......................

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

1031. Bp. Szentendrei út 180.

(dr. Bíbor Lajos, 2011.08.18 06:23)

Kedves Gabriella! Nagyon szeretnék Önnel találkozni személyesen. Kérem, amennyiben módja lenne rá, tegye lehetővé számomra.
Az e-mail címem: lbibor2006@yahoo.com
Tisztelettel: Lajos